Élet-Stílus

Mennyire biztonságosak az altatásban végzett műtétek?

Elképesztő büntetőügy került a bíróság elé Augsburgban: egy ambuláns beteg altatás közben váratlanul kómába esett, majd meghalt. A szakértők szerint az ellenőrzés hiánya vezetett a tragédiához.

2010 októberében egy nő fogimplantátumokat szeretett volna beültetni, ezért érzéstelenítették, a rutineljárás azonban katasztrófába torkollott. A betegnek előbb a légzése állt le váratlanul, majd a szívverése is. Az agy az oxigénhiány miatt súlyosan megsérült, ő pedig kómába esett. Sosem ébredt fel, és évekkel később meghalt. A fogorvosnak és az altatóorvosnak gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával kell szembenéznie a bíróságon.


Kép forrása: Thinkstock 

Az ügyészség szerint a két szakember súlyos szakmai hibákat követett el, például az altatás és a hosszas műtét ellenére a beteget nem lélegeztették mesterségesen, és a mentőt is későn hívták ki. Ez az eset rávilágít arra, hogy kevésbé gyakorlott orvosok a pénz miatt elvállalnak olyan beavatkozásokat is, amelyek pedig pont a gyakorlat hiánya miatt lehetnek kockázatosak. Ráadásul az anyagias szemlélet miatt a sebészek gyakran a legolcsóbb aneszteziológust választják.

Azonban mielőtt bárki is megijedne: az altatásban végzett műtétek alapvetően biztonságosak, csak számos előírást kell betartani, ami csökkenti a veszélyt. Németországban a közelmúlt statisztikái szerint egymillió esetben átlagosan csak 7,3-szor történt valamilyen váratlan probléma. Ez a szám azokra vonatkozik, akik nem szenvednek más betegségben, csak amivel megműtik őket. Ha több betegséget is kezelni kell, a kockázat természetesen növekszik.

Még többet szeretne tudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik