Élet-Stílus

Több mint 20 ezer család kaphat segítséget

November 28-29-én közel 140 településen gyűjtenek karácsonyi adományokat.

2014-ben ismét megszervezi karácsonyi élelmiszergyűjtését a Magyar Élelmiszerbank Egyesület: november 28-án és 29-én országszerte közel 140 település 257 nagyáruházában 3500 önkéntes segítő (köztük a CIB mintegy 400 munkatársa) fogadja a lakosság élelmiszeradományait. A 2005 óta működő Élelmiszerbank célja, hogy Karácsony előtt a korábbi évekhez hasonlóan egyéni, civil és vállalati önkéntes összefogással a lehető legtöbb rászoruló Karácsonyát tegye szebbé élelmiszeradományok segítségével. Az Egyesület élelmiszergyűjtő hétvégéjének fő támogatója a CIB Bank. A karitatív gyűjtéshez évek óta több hazai híresség is hozzájárul: Jakupcsek Gabriella, Péterfy Bori, Somogyi Zoltán, Szalóki Ági és Szekeres Nóra támogatják aktívan az Egyesület kezdeményezését, hozzájuk 2014-ben Nagy Ervin színművész csatlakozott.

Az olyan élelmiszerek, mint az étolaj, cukor, konzerv, bébiétel vagy akár a tej egy átlagos háztartásban alapvető termékek, de sok család számára ezek beszerzése is óriási nehézséget okoz. A Magyar Élelmiszerbank Egyesületnél a karácsonyt megelőző időszakban minden évben növekszik az adományt kérők száma. A szervezet évközben azért dolgozik, hogy a rászorulók közül minél többen jussanak élelmiszerhez, az év végi ünnepek környékén pedig a lakosság segítségét is kéri a megfelelő mennyiségű tartós élelmiszer összegyűjtéséhez.

Az Élelmiszerbank idén november 28-án, pénteken 15 és 20 óra között, november 29-én, szombaton pedig 8 és 19 óra között fogadja a lakosság élelmiszer adományait országszerte közel 140 településen. Az akció keretében az Auchan, a METRO, a Penny Market és a Tesco üzletláncok 257 áruházában várják az élelmiszeradományokat, elsősorban az olyan alapvető tartós élelmiszereket, mint étolaj, cukor, liszt, de a csokoládét, szaloncukrot is szívesen fogadják a családok. Az összegyűjtött adományokat az Élelmiszerbank karitatív szervezetek közreműködésével a gyűjtések helyének közelében élő rászoruló családoknak juttatja el még karácsony előtt.

Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke elmondta, hogy tavaly a lakosság közel 140 tonna tartós élelmiszert ajánlott fel a gyűjtési hétvége során, így közel 20 ezer rászoruló családnak tudtak segíteni. „Bízunk benne, hogy idén ennél is több családot tudunk majd támogatni az ünnepek közeledtével, hiszen tapasztalataink szerint sokan számolnak azzal, hogy szervezetünktől a korábbiakhoz hasonlóan idén is kapnak élelmiszert még Karácsony előtt. Szintén bizakodásra ad okot, hogy a tavalyhoz képest idén több, összesen 257 helyszínen várják önkénteseink az adományokat”.

Az Élelmiszerbank közel 300 000 nélkülözőt lát el 220 partnerszervezetén keresztül. 2005-ös megalakulása óta 33 000 tonna élelmiszert osztott ki közel 13 milliárd forint értékben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik