Élet-Stílus

Elfelejthetjük a ragtapaszt: ez lesz helyette!

Egy brooklyni laboratóriumban olyan gélt fejlesztettek ki, amely 15 másodperc alatt képes megszüntetni a vérzést

Legyen szó konyhai balesetről, harctéri sérülésről vagy bármilyen sebesülésről: ilyenkor az orvosok, ápolók elsődleges feladata az, hogy elállítsák a vérzést. A mai módszerekkel ez 8-10 percet is igénybe vehet. Vannak azonban olyan esetek, amikor nincs ennyi idő: egy komolyabb ér sérülésénél a beteg elvérzik, mielőtt megmenthetnék.

Az új VetiGel azonban megoldást nyújt minden ilyen helyzetben: a sebre kenve körülbelül 15 másodperc alatt állítja meg a vérzést, és ezzel életeket menthet meg. A növényi alapú szer a szervezet saját gyógyító folyamataival hatékonyan működik együtt, így képes olyan gyorsan megfékezni a vérzést – számolt be a fejlesztésről a Daily Mail.


Kép forrása: Thinkstock 

A VetiGel Joe Landolina, New York-i biotechnológus találmánya; az ő kis cége, a Suneris fejleszti az új terméket. A VetiGelt növényi alapanyagból állítják elő: a növényi sejtfalból vonják ki azokat a polimereket, amelyek legókockaszerűen összekapcsolódva vonják be a seb felszínét (akárcsak az alvadt vér), és állítják meg a vérzést. Az alábbi videóban azt is megnézhetjük, hogy milyen gyorsan zajlik le ez a folyamat. A műtőasztalon egy állati májat látunk, amelybe vért pumpának. A kutató késsel belevág a májszövetbe, a vér pedig azonnal ömleni kezd a sérült szervből. A VetiGel azonban azonnal elállítja ezt a nagymértékű vérzést.

Még többet szeretne megtudni a gélről? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik