Élet-Stílus

A betegség, amitől félmillió magyar férfi retteg

depresszió (depresszió, )
depresszió (depresszió, )

Sokan annyira szégyellik, hogy még orvoshoz sem mennek, pedig 16 éve van rá hatékony orvosság.

A férfiak általában szégyellik, ha nem tökéletesek. Saját szuperhős elvárásaiknak nehéz megfelelni, pláne, ha szexualitásról van szó! A merevedési zavarban szenvedő férfiak rendkívül sokat szoronganak problémájukkal kapcsolatban. A jó lelkiállapot egy ideig tudja enyhíteni a helyzetből fakadó nehézséget, az idő múlásával azonban a tünetek súlyosbodhatnak, a frusztráció nő, ami múló problémának indult állandósuló feszültséget eredményez.

A téma hazai szakértői szerint a betegek azon már túl vannak, hogy felismerjék magukon a tüneteket. “Amiről beszélnünk kell, az néhány olyan, a kezelés tekintetében pozitív fejlemény, mely a merevedési zavarban szenvedő férfiak számára is lehetővé teszi, hogy a gyógyszer bevételét követő lehető legrövidebb időn belül képesek legyenek a szexuális aktusra, mindezt anélkül, hogy számottevő mellékhatásokkal kellene számolniuk.” – hangsúlyozza Dr. Fekete Ferenc urológus, a Magyar Szexuális Medicina Társaság elnöke.


Kép forrása: Thinkstock 

A merevedési zavar a pénisz keringési rendszerével, illetve beidegzésével függ össze. Tartós képtelenséget jelent arra vonatkozóan, hogy a férfi a kielégítő szexuális teljesítményhez szükséges merevedést elérje és fenntartsa. Napjainkban a merevedési zavarra inkább tünetként, mintsem betegségként tekintenek. Gyakran együtt jár más betegségekkel is, hátterében nagyobb százalékban szervi probléma áll, mintsem lelki eredetű okok. “Ha a férfiakat megkérdezzük arról, tapasztalták-e már magukon a jelenséget, elmondhatjuk, minden harmadik férfi volt már érintett a merevedési zavar problémájával, a merevedési zavar ugyanis lehet átmeneti, elmúló probléma is. Ennek a szexuális diszfunkciónak a gyakorisága korral emelkedik, fiataloknál ritkábban fordul elő.

Ahhoz, hogy pontos képet alkossunk arról, mégis hány férfi lehet érintett, nem mindegy, hogy mit kérdezünk. Ha azt kérdezzük, hogy tapasztaltak-e már ilyet magukon, vagy esetleg azt, hogy ez a probléma már több mint három hónapja, folyamatosan áll fenn náluk, más-más eredményre jutunk.” – magyarázza Dr. Fekete Ferenc, majd folytatja: “Becslések szerinta férfiak 5-20 százaléka tapasztalközepesen súlyos és súlyos merevedési zavart szexuálisan aktív élete folyamán. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon is több mint fél millió férfit érint a merevedési zavar problémája.”

Még többet szeretne megtudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik