Élet-Stílus

Vizelettel is fehéríthetjük fogainkat

Ideje másképp gondolnia a vizeletre, ami mint kiderült, nem kizárólag hulladék, de egy bőrpuhító, tisztító hatású anyag, amit egyesek a fogak fehérítésére is felhasználnak.

A tudomány és a gyakorlat bebizonyította, hogy a vizeletből nemcsak áramot generálhatunk, hanem a folyadékból nyert őssejtekből idegsejteket vagy akár fogakat is növeszthetünk. Mindemellett bőrpuhító és tisztító hatású, szükség esetén puskapor-alapanyag és egyesek még a fogaikat is fehérítik vele.

A vizelet karbamid-tartalma miatt számít kifejezetten hasznosnak. A karbamid kémiai formulája (NH2)2CO, kifejezetten jó bőrpuhítóként ismert. A megkeményedett, elhalt bőrsejtek külső rétegeit olyan molekulacsoportok tartják a helyükön, amelyeket a sejtek még funkcionális állapotukban választottak ki magukból. A karbamid ezeket az extracelluláris mátrix néven ismert molekulacsoportokat bontja fel, így távolítva el az elhalt bőrréteget. Ez a vegyület mindemellett jó baktériumölőnek számít: a karbamidgazdag vizelet antibakteriális ágensként is működik, úgyhogy úgy is felfoghatjuk, hogy a karbamid és a baktérium mennyisége egymással fordítottan arányos.


Kép forrása: Thinkstock 

Viszont amikor a karbamid elkezd lebomlani, a vizelet akkor dobja el szén- és oxigénmolekuláját és egyik nitrogénjét, így válik NH3-má, azaz ammóniává. Az ammónia pedig közismerten számos tisztítószerben található meg, mind antibakteriális, mind pedig fehérítő ágensként. A régi, üvegekben eltárolt és felforralt vizelet például igen gazdag ammóniában. A feljegyzések pedig azt mutatják, hogy emberek nem csak sebeiket kenték vizelettel, fertőzéseiket megelőzendő, hanem a fogaikat is ezzel mosták.

Még többet szeretne megtudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik