Élet-Stílus

Miért jó jeget szopogatni?

Gondolta volna, hogy betegségre utalhat? Egy új tanulmány szerint a vashiányt jelzi így a szervezet.

Rendszeresen megkívánja a jeget, és szívesen szopogatja? Ha igen, lehet, hogy önnek csak vashiánya van. Legalábbis egy új tanulmány szerint összefüggésben állhat a vashiány a jégszopogatási mániával, azaz a pagofágiával – írja a Házipatika.

A pagofágia és a hozzá hasonló állapotok, amelyekben valamilyen szokatlan dolgot, általában nem élelmet (pl. földet, krétát) kívánnak és fogyasztanak rendszeresen és kényszeresen a betegek, Hippokratész óta ismertek, de mindeddig nem volt rájuk kielégítő magyarázat.


Kép forrása: Thinkstock 

Egy új vizsgálatban a pagofágiát a vérszegénységgel hozták összefüggésbe: a tanulmány készítője szerint a vashiányban szenvedők számára a jég olyan lehet, mint másoknak egy csésze kávé: ez kell ahhoz, hogy felébredjenek. A vérszegénység leggyakoribb tünete a fáradtság; ennek az az oka, hogy az alacsony hemoglobinszint miatt a véráramban kevesebb oxigén kering.

“Egy barátomnak vashiánya volt, és naponta rengeteg jeget evett meg. Ő azt mondta, hogy a jég olyan számára, mint egy csésze kávé; ahhoz kell, hogy ébren maradjon” – mesélte el a tanulmány szerzője, Melissa Hunt, a pennsylvaniai egyetem klinikai pszichológusa. Ez adta a kutatáshoz az ötletet. A vizsgálatban vérszegény és nem vérszegény személyekkel töltettek ki egy 22 perces, koncentrációs képességet mérő tesztet. A tesztek kitöltése előtt a résztvevők egyik részének egy pohár langyos vizet, a másik részének pedig jeget adtak.

Kíváncsi a teszt eredményeire? Olvassa el a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik