Élet-Stílus

Testvér az ürömben

Négy tenyészpárjának köszönhetően Amerikában a Smithsonian Állatkert büszkélkedhet a legsikeresebb vörös macskamedve fajtamegőrző tenyészprogrammal.

Ám időnként a jól működő projekteknek is szembe kell nézniük nehézségekkel: idén két kis pandakölyök (Henry és Tink) is életveszélybe került.

Képek forrása: Smithsonian’s National Zoo

 

Henry születésekor olyannyira beteg volt, hogy a gondozók nem lehettek biztosak abban, hogy egyáltalán az első napját túléli-e. Mivel a kölyök genetikailag igen értékes része a vörös macskamedve fajtamegőrző projektnek, az állatkert apait-anyait beleadott a megmentésébe. Egy ponton Henry képtelen volt rendesen lélegezni, így egy hónapon át oxigénre kötve élt. Később egy súlyos tüdőgyulladáson is átesett, ám három hónapos korára így is sikerült megtízszereznie súlyát, ami a körülményeket figyelembe véve hatalmas teljesítmény.

Tinket anyukája gondozta, ám mégsem növekedett. Mivel a kislány nagy valószínűséggel nem kapott elég anyatejet, a gondozók vették “szárnyaik alá” a csöppséget. Mára gyarapodása teljesen normális.

Henry és Tink most együtt cseperednek, csak az etetések idejére válnak el egymástól. Noha Henry sokkal nagyobb társásánál, játék közben is észrevehető, milyen gyengéd mostohatestvérével. Még nagyjából fél évet fognak együtt tölteni, azután valószínűleg más-más állatkertbe kerülnek a fajtamegőrző program keretében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik