Élet-Stílus

Focilabdányi tumort távolítottak el a 11 éves nyakáról

25 orvos több mint 12 óráig tartó munkája kellett ahhoz, hogy a mexikói kisfiú visszakapja az életét.

A mexikói kisfiú, Jose Antonio Ramirez születése óta szenved úgynevezett limfangióma miatt. A betegség, amit a nyirokedények rendellenessége okoz a leírások szerint gyakorlatilag bárkinél, bármilyen életkorban előfordulhat, ennek ellenére 90 százalékban újszülötteket és kisgyerekeket érint. A rendellenesség következtében a nyirokrendszerben található folyadék felszaporodik, és – főleg a nyakon és annak környékén – nagyméretű daganatot képez.

A Reuters beszámolója szerint a Jose nyakán lévő tumor, ami születésekor még csak golflabdányi volt, 11 év alatt focilabdányira nőt. A kisfiú szülei a hírügynökségnek elmondták, rettegtek attól, hogy Jose esetleg a látását is elveszítheti, ezért két évvel ezelőtt úgy döntöttek, megkeresik az orvost, aki vállalja, hogy megműti Josét. Csakhogy a szülők pénz híjján nem jutottak messzire.


Kép forrása: Youtube 

A kisfiún végül egy mexikói vallási közösség segített, akik az adományokból előteremtették a műtétre szükséges összeget. Még azt is elintézték, hogy a kisfiú Amerikába utazhasson, ahol hétfőn meg is műtötték. Az új-mexikói egyetemi kórház sebészei vállalták a beavatkozást: 25-en összesen több mint 12 órát műtötték Josét.

„Bár az ilyen és ehhez hasonló daganatok mind jóindulatúak, egyáltalán nem veszélytelenek” – mondta el a műtétet végző egyik sebész. Hozzátette, a folyadékgyülem szélsőséges esetben nyomhatja a légcsövet, és akadályozhatja a légzést is.” Jose a műtét után jól van, lábadozik, de a megpróbáltatásainak egyelőre még nincs vége. További műtétek várnak rá, melyek során az orvosok helyreállítják a vállában található csontokat, és eltávolítják a tumor miatt megnyúlt bőrt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik