Élet-Stílus

Évekig élt egy tízcentis féreggel az agyában

Az 50 éves férfi több orvosnál is járt kínzó fejfájásával, de sehol nem vették észre az agyában lévő élősködőt.

A neve elhallgatását kérő 50 éves brit férfi először 2008-ban kereste fel orvosát azzal, hogy az utóbbi időben rendszeresen fejfájások gyötrik. A vizsgálat során a férfi elárulta azt is, nem csak a fejfájás zavarja, de az is, hogy hónapok óta nem érez szagokat és hogy rendszeresen elfelejt olyan dolgokat is, melyeket korábban nem.

Mivel az orvost nem hagyták nyugodni a tünetek, további vizsgálatokra küldte betegét. Többek között rendelt neki egy MRI-t is, ahol kiderült, a férfi agyában több, kisebb lézió is látszik. A beteget ezt követően HIV-re, szifiliszre és egyéb betegségekre is tesztelték, ám az eredmények kivétel nélkül negatívan érkeztek vissza.


Kép forrása: mirror.co.uk 

Két évvel ezelőtt végül az orvosok egy 10 centiméter nagyra nőtt fonalféreg, úgynevezett spirometra erinaceieuropei maradványait találták meg az agyában – számolt be cikkében a Genome Biology című szaklap, amiből az is kiderült, a férfit végül gyógyszer segítségével szabadították meg az élősködőtől.

Az ilyen és ehhez hasonló esetek egyébként szerencsére viszonylag ritkák: 1953 óta mindössze 300 esetről tudnak, melyek többségét az okozta, hogy a beteg nyers húst fogyasztott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik