Élet-Stílus

Egy alkoholista veséjét kapta meg a hatgyermekes apa – belehalt

Az átültetés előtt a szervet több kórház is visszautasította, mert a kötelező vizsgálatok után alkalmatlannak találták.

Ezek után mondhatni kész rejtély, hogy a Cardiffban található egyetemi kórház szakemberei miért döntöttek mégis úgy, hogy felülbírálják a többi intézmény szakvéleményét, és mégis felhasználják a két szervet… Egy biztos, az illetékesek rosszul döntöttek, a szóban forgó vesepár ugyanis nem sokkal később két betegük halálát okozta.

Ahogy az a haláleseteket követő boncolásokból egyértelműen kiderült, a két középkorú férfi halálát egy bakteriális agyi fertőzés okozta, amit az úgynevezett halicephalobus nevű laposféreg okozott a szervezetükben. Az ügyben azonnal vizsgálat indult, a nyomozás pedig kiderítette, a féreg petéi az átültetett vesékből kerültek a 42, illetve 67 éves páciensek testébe.

A már említett vizsgálatból az is kiderült, a cardiffi egyetemi kórház dolgozói, akik az átültetésért feleltek, pontosan tudták, hogy a két vese egy olyan férfi testéből származik, aki egész életében az utcán élt, rendszeresen drogozott és ivott is. A férfinek a halála előtt nem csak a veséje, de a mája is leállt, ám halálát mégsem a több szervi elégtelenség, hanem egy ismeretlen eredetű agyhártyagyulladás okozta.


Kép forrása: Thinkstock 

És épp ez volt az oka annak, hogy a többi kórházban elutasították a férfi szerveit. Úgy vélték, túlságosan nagy kockázat egy olyan férfi szerveit átültetni, akiről még azt sem tudják pontosan, miért halt meg.

A két szervet végül a 42 éves, hatgyermekes édesapa, Darren Hughes és a 67 éves újsütetű nagypapa, Robert Stuart kapta meg. A két férfi állapota az átültetést követően látszólag stabil volt, ám közvetlenül azután, hogy hazaengedték őket, mindketten visszaestek. Darren édesapja azt mondta, a fia láza az immunszupresszánsok ellenére az egekbe szökött, hányt és félrebeszélt halála előtt.

Csak azután tudták meg, hogy parazitával fertőzött szervet kapott, miután meghalt. „Ha tudom, hogy egy alkoholista ember veséit akarják beültetni neki, minden módon megakadályozom. Azzal, hogy ezt az információt elhallgatták, aláiratták velem a halálos ítéletét” – nyilatkozta a Daily Mail című brit lapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik