Élet-Stílus

Meg is vakulhatunk a kontaktlencsétől

A nem megfelelő kontaktlencse-viselési szokások súlyos betegségekhez is vezethetnek, többek között keratitiszhez, mely szélsőséges esetben akár vakságot is okozhat.

A kontaktlencse a szemüveg népszerű helyettesítője a látásjavításban. A használata azonban egy kicsit bonyolultabb, mint a szemüvegé, hiszen közvetlenül a szemre helyezzük őket. Így ha nem megfelelő módon alkalmazzuk a lencséket, az súlyos betegségekhez is vezethet.

“A kontaktlencse viselése kényelmes megoldás, de sajnos a viselőjük hajlamosabb lehet a fertőzésekre is. Az egyik ilyen veszélyes betegség a keratitisz, melyet megfelelő higiéniás szokásokkal és körültekintéssel el lehet kerülni” – írta egy most megjelent hivatalos jelentésében dr. Jennifer R. Cope epidemiológus, az Amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Hivatal (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) kutatója.


Kép forrása: Thinkstock 

A keratitisz a szaruhártya gyulladása, melyet baktérium, gomba vagy egyéb mikroba okozhat. Mivel a kontaktlencse egységet alkot a szemmel, a rajta megtalálható kórkozók könnyen átkerülhetnek a szemre és ott betegségeket okozhatnak. A korán felfedezett keratitisz viszonylag könnyen gyógyítható, de megfelelő kezelés nélkül egyre súlyosabb, fájdalmas gyulladásokhoz vezethet, végső esetben pedig a szaruhártya olyan mértékű sérülését okozhatja, mely a látás elveszítésével járhat együtt.

Még többet szeretne tudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik