Élet-Stílus

Melegeket támogató kampányhoz csatlakozott a bántalmazott diák

A tizenegy éves fiút az iskola sem védte meg a folyamatos verésektől és zaklatásoktól.

Jesus (Jesse) Franco 11 éves, egy texasi iskolába jár. Sok ezer amerikai diákhoz hasonlóan ő is rendszeres zaklatások áldozata.

A tanulási zavarokkal küzdő fiú nehezen szocializálódik, ritkán tesz szert barátokra. Ez épp elegendő „bűn” azon osztálytársai szemében, akik folyamatosan zaklatják, melegnek nevezik, verbálisan és fizikailag bántalmazzák. Jesse és szülei is jelezték már többször a problémát, de az iskola semmit nem tett a probléma elhárításáért, sőt a legutóbbi verekedés után – amikor a fiú sikeresen megvédte magát – épp őt függesztették fel néhány napra.

Utolsó esély gyanánt a család a közösségi oldalakhoz fordult: az anya az interneten rátalált a melegek jogaiért küzdő, megkülönböztetés elleni kampányra; ezek után Jesse-ről készült egy fotó, amelyen feliratokat tart, arcára pedig a mozgalom gyűlölet elleni küzdelemre utaló nevét (NOH8) festették.

A papírra nyomtatott üzenet így kezdődik: „Hello! Jesus (Jesse) Franco a nevem. Nem vagyok meleg, de mégis minden nap melegnek és buzinak neveznek az iskolában.” A feliraton olvasható továbbá, hogy az iskola semmit sem tesz annak érdekében, hogy a tragikus helyzetnek véget vessen. Jesse arra kér mindenkit, hogy osszák meg a képét azért, hogy a többi gyerek, akiket szintén bántalmaznak és megaláznak, lássa, hogy nincs egyedül. És a NOH8-kampány támogatói meg is osztották – a fotó villámgyorsan terjedt az interneten, a fiút rengetegen biztosították támogatásukról, köztük jogvédők, akik felajánlották, hogy minden lehetséges eszközzel segítik a küzdelmét.

Jesse NOH8 felirattal az arcán ment iskolába; a tanárok kérdésére elmondta: így támogatja a melegeket. Ezek után több osztálytársa is magára írta az üzenetet. Az ügynek bizonyára lesz még folytatása.


Fotó: facebook.com/noh8campaign

Ajánlott videó

Olvasói sztorik