Élet-Stílus

Leleplezték a kamugyógymódokat kínáló weboldalakat

Miközben hisztériát keltenek a tényekkel megalapozott tudományos állítások ellen, változtatás nélkül veszik át a legbődületesebb baromságokat az olyan oldalak, mint a Naturahírek vagy a Tudnodkell.

Százezrek vevők az összeesküvés-elméletekből, az orvostudomány elutasításából és ezotériából gyúrt tudománytalan álhírekre és csodatévő receptekre Magyarországon – írja az Index. Az egyik legnépszerűbb magyar alternatívmedicina-oldal, a Naturahírek csak az elmúlt pár hétben egy tucat verzióval állt elő arra vonatkozóan, hogy mi gyógyítja a rákot, a petróleumtól kezdve a C-vitaminon át a böjtig.

A csodálatos gyógymódokon túl hamisított történelemről, világméretű összeesküvések szenzációs leleplezéséről, a háttérhatalmak népirtásáról és hasonló dolgokról esik szó ezeken az oldalakon, melyekről azt gondolná az ember, hogy minimális közönségük van. Nehezen elképzelhető ugyanis, hogy a „mindenkit elhallgattató és milliókat meggyilkoltató, mindenhova elérő háttérhatalom összeesküvéseit” hobbioldalak buktatják le a facebookon.

Ennek ellenére több tízezres, sőt százezres követőtáborral rendelkeznek olyan kamuhíroldalak, mint a Naturahírek, a Tudás fája, a Szabadon ébredők vagy a Tudnodkell, vagyis a profi szerkesztőséggel dolgozó nagy híroldalakkal vetekszik népszerűségük. A problémát az jelenti, hogy az orvostudomány elutasításába, a védőoltások megtagadásába, az alternatív medicina összeesküvés-elméleteibe vetett hit könnyen válik ön- és közveszélyessé.

Az ilyen oldalaknál ráadásul azt sem lehet tudni, hogy milyen megalapozottsággal, kik írják a cikkeket és kik ezeknek az oldalaknak a kiadói. Az Index újságírója úgy próbálta ezt kideríteni, hogy egy fiktív cég nevében hirdetési lehetőségek és árak iránt érdeklődve kereste meg az említett négy oldalt. Egy igazán komolyan vehetetlen áltermék, a hiperpulzatív mágneses térrel manipulált C-vitaminnal dúsított, homeopátiásan hígított articsókatea reklámozására kért árajánlatot.

A megkeresésre mindenhonnan jött válasz, mindenütt havonta néhány tízezer forintért lehet hirdetési felületeket és PR-cikkeket vásárolni, persze zsebbe, számla nélkül. A Szabadon ébredők nevű oldalt például egy csajági biztonsági őr készíti, a Naturahírek mögött pedig egy autókereskedéssel foglalkozó amerikai-magyar házaspár áll.

Az Index szerzője egy kamuhírt is kitalált, amelyet elküldött ezeknek az oldalaknak. A Naturahírek és a Tudnodkell változtatás nélkül le is közölte az írást, a helyesírási hibákkal együtt. A cikk több száz lájkot és megosztást kapott, majd más oldalak is elkezdték átvenni. A szerkesztők tehát olyan cikkekkel etetik több százezres olvasótáborukat, melyek minimális ellenőrzésen sem esnek át – vonta le a tanulságot az újságíró.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik