Élet-Stílus

45 évesen vagyunk a legboldogtalanabbak?

Nem túl boldogak a középkorú emberek a nyugati jóléti társadalmakban - olvasható a The Lancet szaklapban publikált új tanulmányban.

A brit kutatók által végzett felmérésből világosan látszik: az emberek környezete meghatározza elégedettségi görbéjüket. Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban az elégedettségi görbe U-alakú, a mélypont az élet középső szakaszára tehető, Afrikában végig alacsony, Kelet-Európában, a korábbi Szovjetunióban, valamint Latin-Amerikában az életkorral együtt csökken.

A kutatók a Gallup, nemzetközi közvélemény-kutató intézet négyévnyi adatát használták fel, amely 160 országot ölel fel, a világ népességének mintegy 98 százalékára fókuszálva. A kutatók a fizikai egészségen kívül a jólét három fokmérőjét állították fel, ezek voltak az evaluatív (mennyire elégedettek életükkel?), a hedonisztikus (milyen érzelmeik vannak? jókedvűek? szomorúak?) és a eudemonikus (hogy értékelik az életet, mi a jelentése, mi a célja?) indikátorok. Az említett trendek mögött számos ok rejlik, de számos tanulság levonható ezekből – állítja Andrew Steptoe, a University College London kutatója.


Kép forrása: Thinkstock 

A nyugati országokban az élettel való elégedettség 45 és 54 év között van a mélyponton. Angus Deaton, a Princeton University kísérletben részt vevő kutatója szerint mindez azzal magyarázható, hogy bár ebben az időszakban a legjobb dolgozni, ekkor lehet a legtöbbet keresni, de ez a jelenlegi jóérzés rovására megy azért, hogy az élet következő fázisában több pénzünk legyen és jobban érezzük magunkat. Ez magyarázhatja egyúttal azt is, hogy az idősebbek miért boldogabbak, még akkor is, ha törékenyebbek: bár a rosszabb egészség rosszabb elégedettségi szinttel jár az idősebbek között, a magasabb elégedettség viszont felülírja a fizikai egészségromlás kellemetlenségeit.

Még többet szeretne megtudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik