Élet-Stílus

HIV vírussal kezelik a leukémiát

Az elképesztő kísérleti gyógymódot eddig egy tucat emberen próbálták ki, az eredmények eléggé bíztatók.

A leukémia egyik agresszív, a legtöbb esetben halálos fajtájával diagnosztizálták a Utah államban élő Marshall Jensent 2012-ben. A súlyos betegséget alig egy évvel az után fedezték fel, hogy az  akkor 29 éves férfi elvette feleségét, A.J.-t,  és megszületett első gyermekük – írja egy helyi hírportál.

 Marshall Jensen és családja (fotó: KSL News)

Az elmúl három évben Marshall Jensen az egész Egyesült Államokat beutazta a családjával, hogy kezeltethesse a betegségét. A férfin többféle terápiát is kipróbáltak, s bár volt olyan kezelés, amelyik jó eredményekkel kecsegtetett, a leukémia végül mindig felülkerekedett, így egyre fogyott a remény a fiatal férfi számára. Akkoriban csak az volt a célja, hogy megélje a harmincadik születésnapját.

A család azután halott dr. Carl Juneról, és a csapatáról, akik a Penn Medicine kutatóközpontban már évtizedek óta azon dolgoznak, hogy áttörést érjenek el a rák, illetve a leukémia legyőzése terén. A csapat módszerének meghökkentő alapja, hogy az AIDS betegséget kiváltó HIV vírus segítségével kerekednek felül a rákos megbetegedésen.

 Dr. Carl June (fotó: KSL News)

„A kezeléshez használt vírus alapvetően hatástalanítva van, csak egyetlen képessége működik, amelyik lehetővé teszi, hogy új géneket juttassunk be a sejtekbe” – magyarázza June. A terápia során, úgynevezett T-sejtek milliárdjait távolítják el a páciens testéből, majd a laboratóriumban, az ártalmatlanított HIV vírussal „átprogramozzák” őket. Ezek a sejtek ezután képesek lesznek felismerni, és elpusztítani a rákos sejteket, majd nyugalomban maradnak, egészen addig, amíg a rák esetleg ismét kiújul, ekkor ismét működésbe lépnek.

A HIV terápiával kezelt 12 ember közül kilencen, közöttük Marshall Jensen a teljes felépülés útjára léptek. A kutatók következő célja az, hogy kiszélesítsék a gyógymódot, hogy az a többi ráktípus ellen is bevethető legyen. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik