Élet-Stílus

Új módszer jöhet a szuperbaktériumok ellen

Egyre több a probléma az antiobiotikumok körül: a beteg nem szedi végig, az orvos nem akkor írja ki, amikor kellene, a baktériumok új törzsei pedig teljesen rezisztensek ezek ellen. 

Egy holland biotechnológiai cég olyan gyógykészítményen dolgozik, amely az antibiotikumok által mozdíthatatlan szuperkórokozókat, például az MRSA-t is képes elpusztítani. Az eddigi tesztek alapján kijelenthetjük, hogy az MRSA nem képes ellenállni az új kezelésnek, az új gyógyszer pedig injekció vagy tabletta változat formájában is megjelenhet a polcokon öt éven belül, értesült erről a The Times.


Kép forrása: Thinkstock 

Évente több mint 5 ezer haláleset következik beaz antiobiotikumoknak ellenálló bakteriális betegségek következtében: tekintve, hogy az antibiotikumok családjának legutolsó osztályát a nyolcvanas években állították elő, ideje lenne most már az ehhez alkalmazkodott kórokozókat más módszerekkel is pusztítani. Dr. Bjorn Herpers, a holland Micreos cég mikrobiológusa hozzátette: újonnan kikísérletezett módszerük erre lehet megoldás. 

A kezelés úgynevezett bakteriofág vírusokon alapszik: ezek a baktériumokat különleges katalizátorenzimekkel, endolizinekkel támadják meg – behatolnak egy baktérium sejtfalán, befecskendezik génanyagukat és bakteriofággyárakat hoznak létre.

Még többet tudna meg a módszerről? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik