Élet-Stílus

Bizarr összetevők a kozmetikumokban

Sokat hallhattunk már ftalátokról, parabénekről, a BPA-ról, és ezen vegyületek káros hatásairól. De a népszerű és gyakran használt kozmetikumainkban egyéb kemikáliák is lehetnek, melyeket jobb messzire elkerülni!

Ön tudja, mi van az arckrémében vagy a testápolójában? Nézze meg, milyen kemikáliákkal találkozhat a kozmetikumainak köszönhetően.

Balzsamozófolyadék

formaldehid nagyon hatékony tartósítószer, többek között a holttestek bebalzsamozásához is használják. Emellett a kozmetikumok nagyjából egyötödében megtalálható, például körömlakkokban, samponokban és tusfürdőkben is. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal szerint kis mennyiségben nem káros a formaldehid, pontosabban azok a vegyületek, melyek formaldehiddé bomlanak le, de ennek ellenére érdemes vele óvatosan bánni, mert bőrallergiát okozhat. Nagy mennyiségben pedig ismert karcinogén anyag.


Kép forrása: Thinkstock 

Döglött bogarak

A kármin nevű festéket összezúzott, dél-amerikai bogarakból állítják elő. Ez az anyag adja sok kozmetikum szép piros színét, de bizonyos ételfestékekben is megtalálható. Egy 2011-es tanulmány szerint azonban a kármin nem vált ki bőrallergiát, és ételfestékként is csak nagyon kevesen érzékenyek rá. 

Szeretné tudni, még mit tartalmazhatnak kozmetikumai? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik