Élet-Stílus

Orrvérzés: mi okozza, és mit tehetünk ellene?

Az orrvérzés sokszor jóval látványosabb, mint amennyire súlyos tünet, de időnként az orrvérzés komolyabb betegségek jele is lehet.

Az orrunkban rengeteg apró, sérülékeny erecske található. Ha ezek megpattannak, akkor kezd el vérezni az orrunk – az orr elhelyezkedése miatt ez igencsak “látványos”, és sok esetben kicsit riasztó jelenség.

Két típusa van az orrvérzésnek, az egyik az orrjárat alsó szakaszában, az orrcimpák környékén található erek megpattanása miatt következik be (ez gyakoribb a gyerekeknél), míg a másik az orrjárat felső szakaszában lévő erek sérülése miatt. Ez utóbbi súlyosabb, felnőtteknél gyakoribb, és időnként orvosi ellátást is igényel.


Kép forrása: Thinkstock 

A spontán orvérzés meglehetősen gyakori, különösen a gyerekeknél. Az orr piszkálása, a belső hámréteg apró sérülése (például ha egy megszáradt váladékdarab felsérti) is okozhatja az orrvérzést.

Az orrvérzés gyakori azoknál, akik vérhígító gyógyszereket szednek, illetve az idősebbeknél, akiknek a vére gyakran lassabban alvad meg. Az orrvérzést gyakran nehezebb elállítani és általában hosszabb ideig tart azoknál, akik ilyen gyógyszert szednek, véralvadási zavaraik vannak vagy magas a vérnyomásuk.

Még többet szeretne tudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik