Élet-Stílus

A kisbabák is feltölthetnek selfie-t a Facebookra

Egy holland művész szerint a képek posztolásának joga a gyerekeket illeti meg – ezért tervezett egy erre alkalmas készüléket.

A Facebook-felhasználók jellegzetes csoportjához tartoznak a saját babájukról, gyermekükről fotókat feltöltők. Az összes többi user pedig nézegeti, like-okkal és kedves hozzászólásokkal jutalmazza ezeket a cuki / helyes / tündéri képeket. (És persze olyanok is vannak, akiket egy idő után zavar a csecsmőfotó-áradat, és a túladagolást megelőzendő letiltással, súlyosabb esetben az unbaby.me típusú applikációkkal eltüntetik az ilyen fényképeket a hírfolyamból.)

Akik pedig egyáltalán nincsenek olyan helyzetben, hogy bármilyen döntést hozhassanak a képeket illetően, azok maguk az érintettek, más néven: a babák.

Egy holland művész, bizonyos Laura Cornet szerint ez a helyzetet tarthatatlan: nehogy már szegény csecsemők és kisgyermekek – miközben mit sem sejtve gügyögnek bele a nagyvilágba – fotói megjelenjenek a szülők barátainak (és azok ismerőseinek és azok haverjainak) hírfolyamában, és mindennapjaikról tök idegen emberek értesüljenek.

Laura, aki nemrég végezte el az Eindhoveni Design Akadémiát, úgy döntött, hogy ha valakinek van joga babaképeket posztolni, akkor az maga a kisbaba. Ezért a művész kitalált egy olyan játékot, amellyel a gyerekek maguk tudnak selfie-t készíteni, és azt a közösségi oldalakra ki is tudják posztolni. (Hogy a Facebook-korhatárral mi a helyzet – tudniillik, hogy 13 éves kor alatt nem regisztrálhatunk – arról nem szól a fáma). A babaágy felé függeszthető játékokban lenne videó rögzítésére, selfie készítésére alkalmas készülék, GPS-jeladó és a felvételeket a közösségi oldalakra posztoló kütyü is.


Fotó: lauracornet.nl

A fiatal művész több lapnak is elmondta: nem kereskedelmi forgalomban kapható termék előállítása a célja, hanem csak a figyelemfelkeltés – hogy a szülők elgondolkozzanak olyan kérdéseken, mint hogy kinek van joga képeket kitenni, vagy hogy milyen következményekkel jár egy fotó kiposztolása.

Ám ha mégis valódi termék lesz a kütyüből, akkor az inkább a szülők telefonjára posztol majd képet, mintegy kiegészítve a babafigyelő rendszer szolgáltatásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik