Élet-Stílus

Ezektől az ételektől sárgulnak be a fogai

A szép mosolyhoz elengedhetetlenek az egészséges fogak, és bár a legtöbb ember fogai nem olyan vakítóan fehérek, mint a reklámokban, a sárgára, sőt barnára színeződött, foltos fogak egyáltalán nem vonzóak.

A fogak természetes árnyalata az egészen halvány csontszínűtől és a kékestől a világosbarnáig terjedhet, ennek oka, hogy a fog felső rétege alól átlátszódhat a sárgás árnyalatú dentin. Minél vékonyabb valakinél a fogzománc, annál jobban átsejlik a sárga dentin. Emiatt van, hogy idősebb korban sokkal nehezebb a fehérebb fogakat megőrizni.

A fogak árnyalatáért természetesen az elfogyasztott ételek és italok is felelősek. Egyrészt azért, mert egyszerűen megszínezhetik a fogzománcot, másrészt mert savasságuk miatt hozzájárulhatnak a fogzománc elvékonyodásához.


Kép forrása: Thinkstock 

A legismertebb fogszínezők közé tartozik a kávé, a tea és a vörösbor. Mivel a fogunk felülete porózus, a sötétebb italok könnyen bekerülhetnek a mélyebb rétegeibe és foltokat okozhatnak. A legtöbb ilyen folt rövid időn belül elmúlik, ha tartózkodunk ezen italok fogyasztásától, ám ha nem akarunk lemondani róluk, egyszerűen tehetünk a fog elszíneződése ellen.

A kávét és a teát igyuk tejjel, ez ugyanis világosítja az italokat. A fekete tea helyett választhatjuk a zöld teát (ennek ráadásul számos pozitív egészségügyi hatása is ismert), a vörösbor helyett pedig fehéret ihatunk. Az is segít a foltok elleni küzdelemben, ha kávézás, teázás után azonnal iszunk egy nagy pohár vizet, és ezzel kiöblítjük a szánkat.

Még többet szeretne megtudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik