Élet-Stílus

Undorító dolgokká válnak ételeink 30 nap alatt

Borzalmas kísérletet folytatott le egy német tévécsatorna, az SWR. Harminchárom napon át vizsgálták, hogy mi történik az ételeinkkel, ha nem figyelünk rájuk.

A tévéstúdióban egy a megszokottól eltérő “látványkonyhát” rendeztek be. Valójában inkább egy kísérleti konyháról van szó, amely tulajdonképpen egy 16 négyzetméteres üvegterem. Itt kezdték el vizsgálni, milyen gyorsan romlanak meg az ételeink – írja a Focus német magazin online kiadása.

Kolbász, sajt és társai

A forgatócsoport 33 napon át tartott az “üvegkalitkában” különböző ételeket: pékárukat, húst, halat, kolbászt, sajtot, gyümölcsöt, zöldséget, pizzát, gyorséttermi ételeket, italokat, tejtermékeket és még egy libát is. 17 kamera filmezte a folyamatokat: a képek pedig elrettentőre sikeredtek.

Már a kísérlet elején jelezte előre a Max Ruber Intézet mikrobiológusa, Charles Franz: “igencsak büdös lesz itt”. Kollégája, a “penészkérdés” szakértője, Markus Schmidt-Heydt pedig abban reménykedett, hogy azért csak szaporodjanak a penészfajták is, de ne azok, amelyek különösen mérgezőek. 


Kép forrása: Thinkstock

Az ételeinkben lévő baktériumok és penészgombák ugyanis az egészségünkre ártalmasak lehetnek. Bizonyos penészgombák viszont kedveltek: például a camembert-sajtoknál, illetve a szalámi esetében. A penészgombák által termelt penicillin pedig még a baktériumellenes küzdelemben is hasznos az ember számára. Ám vannak mérges penészgombák, amelyeknek a spórái allergiát okoznak, illetve láthatatlan mikotoxinokat termelnek, és amelyek a szervezetünket mérgezik. Még rákot is okozhatnak. Esetenként elég, ha a penészes részeket levágjuk, mint a keménysajtoknál. Ám ez inkább a kivétel. Ha bizonytalanok vagyunk, a penészes ételeket jobb kidobni. 

A kísérlet során már a második nap után “kezdtek beindulni a dolgok”: elsőként a hal kezd büdösödni. A halnak magas a víztartalma, sok benne a tápanyag, ezért a baktériumok ennek igen gyorsan “nekilátnak”, hogy lebontsák ezeket az anyagokat. Fehérjéket és aminosavakat építenek le, emiatt keletkezik a szag – magyarázza Franz. A szag mellett már a friss húsok és a hal látványa sem kellemes. Alaposabb vizsgálódás után kiderül, hogy a baktériumok már a húsokat is megtámadták, mert szobahőmérsékleten ezek a termékek gyorsan romlásnak indulnak.

Kíváncsi, mi történik a lazaccal, a sült krumplival és a pizzával? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik