Élet-Stílus

Születésünk ideje befolyásolja személyiségünket

Magyar kutatók bebizonyították, hogy az, hogy melyik évszakban születünk, befolyásolhatja temperamentumunkat, és ezáltal a hangulatbetegségekre való hajlam kialakulását is.

A születés évszaka és a hangulati zavarok kialakulásban szerepet játszó temperamentumok összefüggést mutatnak, ennek felfedezése újabb segítség lehet a betegségek okainak megértésében és hatékonyabb gyógyításában – erre a felismerésre jutott a Semmelweis Egyetem Klinikai és Kutatási Mentálhigiénés Osztályán működő, Dr. Rihmer Zoltán vezette kutatócsoport.

A Rihmer Zoltán vezette kutatócsoport 400 ember személyiségtípusát vetette össze a születés évszakával. “Régóta folyik az a kutatás, amely a hangulati, tudományos nevén affektív zavarok okait kutatja. Régi klinikai megfigyelés, hogy a szkizofréniában szenvedő betegek közül néhány százalékkal többen születnek az év egy bizonyos szakaszában, késő télen-kora tavasszal. Ez nem nagy arány, de ha a teljes népességet nézzük, statisztikailag mégiscsak jelentős a különbség” – magyarázta Gonda Xénia, a Semmelweis Egyetemen készült tanulmány első szerzője, klinikai szakpszichológus, gyógyszerész.


Kép forrása: Thinkstock 

Az eredmények azt mutatják, hogy a nyáron születettekre jellemzőbb a hangulatingadozó temperamentum, míg a téli hónapokban világra jöttek esetében a depresszív a kifejezettebb. A tavaszi-őszi időszakban születetteknél az ingerlékeny természet a hangsúlyosabb. E temperamentum-típusok – számos egyéb jellemző mellett – ok-okozati összefüggésben állnak a hangulatzavarok kialakulásával. Korábbi kutatások már bebizonyították, hogy például a hangulatingadozó temperamentumnak szerepe van a bipoláris betegség egyik fajtájának kialakulásában; ez a betegség pedig a mostani eredmények szerint kismértékben gyakoribb a nyáron születetteknél.

Még többet szeretne megtudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik