Élet-Stílus

Orvosi szenzáció: talpra állt egy lebénult férfi

Brit tudósoknak köszönhetően nyerte vissza járóképességét az a lengyel férfi, aki a gerincvelő sérülése miatt veszítette el járóképességét.

A 40 éves Darek Fidyka a világ első olyan embere, aki sikeresen épült fel egy ilyen kritikus állapotból, miután egy négy évvel ezelőtti késelésnek köszönhetően mell alatt teljesen lebénult. A kutatók szerint legalább olyan izgalmas ez az orvosi áttörés, mint a holdraszállás.

“A testem felét nem éreztem, teljesen el voltam veszve” – nyilatkozta a páciens, aki a wroclawi Akron Neuro-Rehabilitation Centre rehabilitációs központban lábadozik, “amikor pedig az érzés újra megjelent, olyan volt, mintha mintha újjászülettem volna, hihetetlen érzés, nehéz pontosan megfogalmazni.” 


Kép forrása: Thinkstock

Ahogyan az a Cell Transplantation sejtbiológiai szaklapban publikált anyagból is kiderül, Darek Fidyka gerincvelőjébe orrának szaglósejtjeit (OEC) ültették át a University College London orvosai, mivel ezeknek hatására a szaglórendszer idegrostjai folyamatosan meg tudnak újulni.

A sejteket 100 mikroinjekció segítségével juttatták a sérülés helyére, a bokából vett apró idegszövetmintát pedig a gerincvelőbe ültették átkötésnek, hogy arra tudjanak ránőni a gerinc idegsejtjei.

Még többet szeretne megtudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik