Élet-Stílus

Miért fogynak rohamosan a rákos betegek?

A betegek közel fele már azelőtt elveszíti súlya egy jelentős részét, hogy egyáltalán kórházba került volna.

Nagymérvű, minden előzmény és tudható ok nélküli súlycsökkenéssel minél hamarabb orvoshoz kell fordulni. A fogyás a  huzamosabb ideig tartó alultápláltság jele, aminek számos oka lehet. Közülük rendszerint egyszerre több is érvényesül: az étrendváltozástól az érzelmi okokig, valamilyen fájdalom, depresszió, emésztési, illetve felszívódási zavar, hányinger, hányás, székrekedés.

Vagy csak túl kevés a bevitt táplálék, ami éppen az étvágytalanság miatt alakul így. Csökkenti az evési kedvet, ha hiányzik, romlik vagy megszűnik az ízérzékelés. Néha a fogyás az egyetlen gyanús jel, amit semmilyen más panasz nem kísér, ráadásul még a megevett táplálék mennyisége és minősége is teljesen megfelelő. Ha a fogyás kóros hirtelenséggel mutatkozik meg, vagy kóros mértékű, rendszerint elég ijesztő ahhoz, hogy orvoshoz küldje az embert.


Kép forrása: Thinkstock 

Falánk tumorok, avagy a fogyás oka

Minél előbb, annál jobb orvossal beszélni, mert az alultápláltság és fogyás rosszindulatú daganatos betegség tünete is lehet. Az alultápláltság, orvosi szakszóval malnutríció olyan kóros állapot, amelyben a szervezet számára hiányzik a szükséges energia vagy legalább egy lényeges tápanyag abszolút vagy relatív hiánya áll fenn.

A daganat egyszerűen aránytalanul sok tápanyagot von el a szervezettől. A folyamat mikéntje még tisztázásra vár, de annyi már világos, hogy a daganat, különösképpen, ha az anyagcserében szerepet játszó hormontermelő szövetet is érint, erőteljesen megváltoztatja, felgyorsítja az anyagcserét, így a szervezetnek a megszokotthoz képest megnő az energiaigénye.

Miközben az étvágy és a tápanyagbevitel csökken, az alapanyagcsere napi 130-280 kalóriával (kcal) emelkedik. Ezen belül megváltozik a tumorsejtek fő energiaforrását jelentő szénhidrátok anyagcseréje. A folyamatok a gyors, habzsoló, ám kevéssé gazdaságos, kevés oxigént használó (anaerob) reakciók irányába tolódnak el. Izomlázhoz hasonlóan sok tejsav keletkezik, csökken a szövetek inzulin-érzékenysége.

Többre kíváncsi? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik