Élet-Stílus

Fekete teákban találtak rákkeltő anyagokat

Sokkolhatja a vásárlókat egy német árutesztelő szervezet közleménye.

Ha hidegre fordul az idő, mindenki szívesen főz egy forró fekete teát. Az EU legnépesebb országában a legkedveltebb teafajták közé tartozik ez, évente átlagosan húsz litert fogyaszt belőle egy német állampolgár. Ám a Stiftung Warentest (Árutesztelő Alapítványnak fordítható a szervezet neve) elemzése szerint olyan káros anyagok találhatók a fekete teában, mint az antrakinon, a policiklikus aromás szénhidrogének (PAK) és pirrolizidin-alkaloidok.

A Wikipedia magyar oldala szerint a pirrolizidin “származékai között számos természetes alkaloid található, többek között a közönséges aggófűben, a fekete nadálytőben és a martilapuban”. A vegyület az úgynevezett hepatotoxinok, azaz májkárosító mérgek közé tartozik. A magyar Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet honlapja szerint is a pirrolizidin alkaloidja “genotoxikus, karcinogén, májkárosító” hatású. A német Focus magazin szerint mindhárom említett anyag az ember számára potenciálisan rákkeltőnek számít.


Kép forrása: Thinkstock 

A Stiftung Warentest eredményei szerint két Németországban forgalmazott teaféleség lépi át az antrakinonra vonatkozó – ám a cikk szerint egyelőre csak tervezett – EU-határértéket (20 mikrogramm kilónként). A három legrosszabb áru között van egy olyan is, amelyiknél a pirrolizidin-alkaloid-szint haladja meg a határértéket. (Egy 60 kilogrammos ember számára ez 0,4 mikrogrammot jelent naponta.) Ehhez képest a szóban forgó áru 0,9 mikrogrammot tartalmazott.

Kíváncsi, le kell-e mondania teljesen a teáról? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik