Élet-Stílus

Ilyen a társfüggő párkapcsolat

Érezte már úgy, hogy mindent feláldoz a partnere boldogságáért, és cserébe semmit nem kap? Hogy akkor és csak akkor érzi jól magát, ha kivívja a párja elismerését?

Ha az idő nagy részében igazak önre ezek az állítások, lehetséges, hogy társfüggő kapcsolatban él. A szakemberek szerint a társfüggő kapcsolat lényege, hogy készek vagyunkextrém áldozatokat is hoznia másik boldogságáért, közben a saját érzéseinket, vágyainkat és szükségleteinket elhanyagoljuk. Az önértékelésünkben és az önelfogadásunkban pedig szintén a párunk szava a döntő, vagyis nem a valós értékeink szerint szemléljük saját magunkat, hanem az alapján, amit a másik gondol rólunk.

A társfüggőség bárkinél kialakulhat, de jellemezőbb azoknál, akiket gyermekkorukban elhanyagoltak vagy lelkileg bántalmaztak. “Ezek az emberek már korán, gyermekkorukban megtanulják, hogyan kell elnyomni a saját szükségleteiket ahhoz, hogy megfeleljenek a szülő elvárásainak. Ez pedig hosszú távra is meghatároz egy mintát, vagyis később is olyan emberek szeretetét próbálják majd elnyerni, akik túlságosan nagy elvárásokat támasztanak eléjük vagy akik egyéb módon problémásak” – állítja Shawn Burn amerikai pszichológus.


Kép forrása: Thinkstock 

A társfüggő kapcsolat legfontosabb jellemzői közé tartozik az önbizalomhiány és a megfelelési kényszer. A társfüggő életében az egyetlen fontos tényező a másik ember, az ő boldogulása és boldogság, kész mindent alárendelni annak, hogy a másik vágyait és elvárásait kielégítse.

A társfüggő gyakran nem ismeri fel (vagy ha fel is ismeri, nem hajlandó elfogadni), hogy a másik viselkedésében nem normális, egészségtelen minták ismétlődnek, és annak ellenére kész vele maradni, hogy ez a saját boldogtalanságát erősíti. Tipikus példája ennek az abuzív kapcsolat, melyben az egyik fél annak ellenére keresi a másik kegyeit, hogy az bántalmazza őt – sőt, még arra is hajlandó, hogy mentségeket találjon neki vagy éppen saját magát hibáztassa.

Szeretné tudni, miért veszélyesek a társfüggő kapcsolatok? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik