Élet-Stílus

Fogyni akar? Reggelizzen!

A bacont, virslit, babot és tojást is tartalmazó, igencsak fehérjegazdag angol reggeli hatására agyunk dopamint termel, amely hatással van éhségünkre és étvágyunkra.

Nemcsak egészséges a brit reggeli, hanem még elhízni sem fogunk tőle – a szóban forgó kutatás meglepő módon nem a szigetországból érkezik. A University of Missouri-Columbia kutatói az elhízás és az amerikai étkezés kapcsolatát kutatva döbbentek rá arra: a bacont, virslit, babot és tojást is tartalmazó, igencsak fehérjegazdag angol reggeli hatására agyunk dopamint termel, amely hatással van éhségünkre és étvágyunkra.

Akik bármilyen okból kifolyólag kihagyják a reggelit, alacsonyabb dopaminszinttel indítják a napot, emiatt éhesek lesznek egész nap és sokkal könnyebben elhízhatnak azokhoz képest, akik reggeliznek. Eredményeiket a kutatók a Nutrition Journal szaklapban publikálták.


Kép forrása: Thinkstock 

Prof. Heather Leidy, a University of Missouri-Columbia kutatója és a tanulmány egyik szerzője a következőt nyilatkozta: “Eredményeink azt mutatják, hogy jelentősen csökken az édeségfogyasztás iránti vágy, ha reggelizünk, ugyanakkor a zsírban gazdag ételeket sem fogjuk annyira kívánni.

Ha nem eszünk reggel, egész nap éhesek és kívánósak maradunk.” A fehérjegazdag reggeli ugyanis, derül ki a tanulmányból, megnöveli az agy dopaminszintjét: ez testünkben a jó közérzet egyik indikátora, amely a jutalomérzettel is összefügg. A dopamin okozta jutalomérzet az étkezési folyamat egy fontos része, ugyanis ez befolyásolja éhségünket és étvágyunkat is.

Még többet szeretne tudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik