Élet-Stílus

20 másodperc alatt is tehet az egészségéért

Gondolta volna, hogy sokaknak ma sem magától értetődő, hogy evés előtt, vagy épp vécézés után kezet mossanak?

Október 15-e a kézmosás világnapja.

Amikor ezt olvassa, minden bizonyára bosszankodik egy sort arról, hogy “ma már minden hülyeségnek van világnapja”, és az is lehet, hogy felteszi magának a kérdést: “minek egy ilyen alapvető dolognak egyáltalán világnap”? Részben igaza van, mert egy ideális világban tényleg felesleges lenne ilyen magától értetődő dologra felhívni a figyelmet. Csakhogy ez a világ, amiben élünk messze nem ideális. Szóval mossanak kezet. Legalább vécézés után, könyörgöm. 

Merthogy, ahogy az egy friss kutatásból is kiderül, itthon ez probléma. Tudta például, hogy napjainkban hét emberből átlagosan egy nem mos kezet miután lehúzza a WC-t? Sőt, vannak olyanok is, akik egyáltalán – vagyis soha, semmikor – nem szoktak kezet mosni. Lássuk be, ez igazán elgondolkodtató adat, főleg akkor, ha épp egy kézfogás után készülünk elfogyasztani az ebédünket, vagy megosztozni a szendvicsünkön. 

20 másodperc is elég

Egy kutatás szerint, melynek során nyilvános mellékhelységekben vizsgálták az emberek kézmosási szokásait, megállapították, hogy húszból mindössze egy ember mos alaposan kezet WC használat után. A többség egyáltalán nem vagy helytelenül teszi ezt – minden tízedik embert pedig teljesen hidegen hagy a kézmosás kérdése. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy az emberek 95%-a nem is tudja, hogyan kell alaposan kezet mosni. A többség mindössze 6 másodpercet szán erre, míg legalább háromszor ennyi időt kellene fordítani rá.


Kép forrása: Thinkstock 

„A helytelen kézmosás könnyen okozhat hasmenést, hányást, ételmérgezést valamint elősegítheti az influenza vagy a fertőző májgyulladás terjedését” – nyilatkozta Dr Fekete Ferenc, a Heim Pál Gyermekkórház osztályvezető főorvosa. A tiszta kezekért azonban nem kell sokat tenni, elég csupán 20 másodpercig meleg vízzel és szappannal alaposan megmosni kezeinket. „A hétköznapok során mi magunk is megfigyelhetjük, hogy vannak emberek, akik csak bevizezik kezeiket, majd lerázzák és mennek is tovább. Mindez megkönnyíti a kezünkön található baktériumok és vírusok terjedését, hiszen ilyenkor a távozó nedvességgel adjuk azokat tovább” – tette hozzá a szakértő.

Magára ismer? Ön melyik típusba tartozik?

A nyilvános mellékhelységeket vizsgálva alapvetően három fő viselkedéstípust különböztethetünk meg:

a „kezet nem-mosó”, aki még egy pillantást sem vet a csap irányába mielőtt elhagyja a mellékhelységet

a „látszat ember”, aki gyorsan bevizezi a kezét mielőtt sietve elhagyja a toalettet

a „nem túl okos okostelefon használó” akinél még a WC fülkében is egyfolytában pittyeg a telefon, miközben a dolgát végzi – miért tenné azt le később egy kézmosás kedvéért?

Tudta, hogy már van olyan kütyü, ami figyeli mos-e kezet?

Milyen a helyes kézmosás?

Kézmosáshoz használjunk szappant és meleg vizet és alaposan dörzsöljük át ujjainkat és kézfejünket. Itt azonban még nem ér véget a tevékenység, ügyeljünk arra is, hogy megfelelően megszárítsuk kezeinket. A kézmosás hatékonyságának fokozása érdekében használjunk antibakteriális szappant” – tette hozzá Dr. Fekete Ferenc.

És jöjjön akkor mindez egy látványos infografikában összefoglalva:

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik