Élet-Stílus

Ezért nem jó autópálya mellett lakni

Nő a vérnyomásunk, ha közel a sztráda.

A nagy forgalmú autópályák közelében lakók vérnyomása azzal arányosan nő, hogy milyen közel laknak a sztrádához. Amerikai orvosok közölték legújabb eredményeiket a Journal of the American Heart Association című lapban. Gregory Wellenius és a Brown Egyetemen dolgozó munkatársai 5400 nő vérképét, vérnyomás-ingadozásait és életmódbeli szokásait mérték fel San Diego környékén – írja a német Süddeutsche Zeitung online kiadása. 

Akik száz méternél közelebb laknak egy forgalmas úthoz, 22 százalékkal nagyobb kockázattal számolhatnak, már ami a magas vérnyomás kialakulását illeti. A 22 százalékkal nagyobb rizikó azokhoz képest mutatható ki, akik legalább egy kilométerre laknak az autópályáktól. Akik 100-200 méterre laknak a sztrádáktól, azoknál 13 százalékkal nagyobb a kimutatható kockázat. Ahogy a távolság nőtt, a kockázat úgy csökkent.


Kép forrása: Thinkstock 

“Egészségügyi okokból meg kell fontolnunk, hogy miként alakítjuk városi környezetünket, hogyan fejlesztjük tovább a településeinket, és hol építünk új közlekedési útvonalakat” – jelentette ki Wellenius. Sok helyen olyan pontokon épültek fel lakónegyedek és üzletközpontok, amelyek autópályák, illetve városi gyorsforgalmi utak közvetlen közelében vannak. “Az egészségügyi következményeket nem szabad figyelmen kívül hagynunk” – hangsúlyozza a tudós.

Még többet szeretne tudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik