Élet-Stílus

Öregítő szokásaink: álljunk le velük minél előbb!

Az, hogy miként fogunk kinézni 10, 20 vagy 40 év múlva, csak részben függ a genetikai örökségünktől. Nagy mértékben játszik szerepet az öregedésben az életmódunk is.

Ha szeretnénk sokáig megőrizni a fiatalos külsőt, szokjunk le néhány káros tevékenységről! A Házipatika most összeszedett néhányat.

Dohányzás

Mindenki tudja, mennyire káros az egészségünkre a dohányzás, de a cigaretta sajnos az arcunkon, bőrünkön is nyomot hagy. A dohányzás során ugyanis olyan enzimek aktiválódnak a szervezetben, melyek felgyorsítják a bőrt feszessé tévő kollagén roncsolódását. Ez és a jellegzetes mozdulatok okozzák a dohányosok szája körüli, sok apró ráncot.

Koplalás


Kép forrása: Thinkstock

A koplalás és az egészségtelen diéták segítségével ugyan gyorsan leadható néhány kiló, de hosszú távon biztosan nem nyújtanak megoldást, ráadásul hamar vissza is szedjük, amit lefogytunk. Kutatások emellett bizonyították azt is, hogy a koplalós diéták öregítenek, csökkentik ugyanis az energikusságunkat, nehezebben koncentrálunk tőlük, a hangulatunk is rosszabb lesz. A bőrünk is megsínyli a túl gyors változásokat, nincs ugyanis ideje alkalmazkodni a súlyvesztéshez, ezért ráncos és megereszkedett lesz.

Alváshiány

Igaz, hogy ahogy egyre idősebbek leszünk, úgy lesz egyre kevesebb alvásra szükségünk, ám ez nem azt jelenti, hogy éjszakánként három-négy óra elegendő. A túl kevés alvásnak számos kellemetlen egészségügyi hatása van, többek között fokozza a krónikus betegségek kialakulásának esélyét, hozzájárul a testsúly növekedéséhez és kognitív problémákat is okoz.

Szeretné tudni, még mitől öregszik az arcunk? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik