Élet-Stílus

„Nem akarok öngyilkos lenni, de nincs más választásom…”

Saját feltételei szerint halna meg az a fiatal nő, aki az év elején tudta meg, hogy agydaganata nem gyógyítható.

„Nincs halálvágyam, de ha már mindenképp meg kell halnom, akkor szeretnék akkor és úgy, amikor nekem tetszik. Ebben az egy kérdésben nem vagyok hajlandó alávetni magam a daganat kénye-kedvének” – nyilatkozta a People magazinnak Brittany Maynard.


Képek forrása: Youtube 

A 29 éves amerikai nő azután döntött úgy, kiáll azokért, akik hozzá hasonlóan méltósággal szeretnének meghalni, miután 2014. január elsején megtudta, szűnni nem akaró fejfájásait nem a magas vérnyomás, hanem egy rosszindulatú agydaganat, úgynevezett gliobasztóma okozza. „Az orvosok először azt mondták, minden további nélkül élhetek majd a tumorral még 5-10 évet, ám néhány vizsgálattal később ez az 5-10 év hat hónapra olvadt.”

 

Brittany ezután döntött úgy, hogy a saját kezébe veszi az életét. Videokampányt indított, mellyel a Compassion&Choices elnevezésű mozgalmat támogatja, ami azokért száll síkra, akik hozzá hasonlóan maguk szeretnék eldönteni, mikor vetnek véget az életüknek. Az Egyesült Államokban a mai napig mindössze öt (Washington, Oregon, Montana, Vermont és Új-Mexikó) állam fogadta el az úgynevezett méltóságteljes halál törvényét (death with dignity law), Brittany pedig azt szeretné, ha a jövőben ez a szám emelkedne.

Ő maga a közelmúltban San Franciscóból az oregoni Portlandbe költözött, ahol lehetősége van megválasztani azt, hogy fejezi be az életét. „Egy sejtem se kívánja a halált, tényleg nem. Élni akarok, és azt kívánom, bárcsak lenne valami gyógymódja a betegségemnek. De nincs. Így nekem se maradt más választásom” – mondta a People magazin riporterének, majd hozzátette, tervei szerint november elsején családja és legjobb barátja körében, kedvenc számát hallgatva veszi majd be a pirulát, ami kioltja az életét.

A hátralevő egy hónapban Brittany kampányol, bejárja a kedvenc helyeit, és igyekszik minél több időt tölteni a családjával. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik