Élet-Stílus

Káros-e, ha elfojtjuk a tüsszentést?

A tüsszentés tisztítja a légutakat, és megelőzi, hogy a szennyezőanyagok a tüdőnkbe kerüljenek. Jó, ha elfojtjuk?

Hangos, kontrollálhatatlan és “baciluscsúzli” a tüsszentés – méghozzá a szó legszorosabb értelmében: a pestis óta a jelenség “imázsproblémákkal” küzd a német online hírforrás, a Spiegel Online szerint.

A korai középkorban, I. Gergely pápa idején a tüsszentést “Isten áldjon”-nal fogadták. (Azaz veszélyesnek tartották.) Az angolszász országokban ez máig meg is maradt, ugyanakkor egy tüsszentés mostanra már távol van attól, hogy halált hozzon. Manapság nátha- és influenzavírusok terjedhetnek a tüsszentés által.

Egy tüsszentés alkalmával 150 kilométeres sebességgel mintegy 40 ezer részecske repül ki az orrunkból. A reflexet elsősorban porszemcsék váltják ki, amelyek a trigeminus (háromosztatú) ideg végződésénél ingerlik az orrnyálkahártyát. Ez az ideg az agy “tüsszentő központjába” vezeti tovább a jeleket. Ezután szabadul el a “pokol” – olyan ez, mintha távirányítás alá kerülnénk. Mély levegőt veszünk, a hangszalagok összezárnak, a levegőt pedig a légző izmok teljes erővel kilökik: hapci!

 

Az eredmény nemcsak hangos, hanem elég visszataszító is. Higiéniai szempontból tehát van ok arra, hogy ilyenkor az orrunkat befogjuk. Ám káros-e ez az egészségünkre?

Nagy nyomással a piszok ellen

Zárt orrlyukaknál és kissé nyitott szájnál bekövetkező tüsszentés az orrüregben átmenetileg nagyon nagyra növeli a nyomást – ez kiderül Murat Songu és Cemal Cingi tanulmányából. A szerzőpáros a törökországi Izmirben, az Atatürk Kutató és Oktató Kórházban dolgozik.

Az orvosi szakirodalomban vannak beszámolók arról, miszerint előfordult, hogy a tüsszentés elfojtása miatt halláskárosodás következett be.(Ezek a személyek befogták az orrukat tüsszentéskor.) Más beszámolók szerint repedések keletkezhetnek a fő ütőérben, vérrögök az agyban, sőt még szülési rendellenességek is felvetődtek. Megint másoknál levegő került a koponyaüregbe az elzárt orr miatt.)

“Veszélyes lehet az orrunkat befogni tüsszentéskor” – állítja Werner Hosemann, a német fül-orr-gégész társaság alelnöke. Ám az ebből adódó sérülések nem gyakoriak – tette hozzá -, pontos statisztikák azonban nincsenek.

Még többet szeretne tudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik