Élet-Stílus

Tévhit vagy igazság: segíti-e a pálinka az emésztést?

Tényleg megkönnyíti az emésztést, ha a nehéz, zsíros ételeket egy felessel öblítjük le?

A görögök a gyros után gyorsan felhajtanak egy ouzót, hogy segítsék az emésztésüket. Ám tényleg segít-e az égetett szesz a zsíros ételek feldolgozásában? Az orvosok számára egyértelmű a válasz: nem.

A gyros finom volt – kétségtelen. Ám a hasunk gyorsan megbosszulja magát – a húsdarabok megtalálják a helyüket a gyomrunkban és egy nagy, zsíros valamivé állnak össze, eltorlaszolva az utat bármi más előtt. Mit tegyünk? – teszi fel a nem is annyira költői kérdést a német Spiegel magazin online kiadása.

A németeknél a snapsz, nálunk a pálinka, a görögöknél az ouzo – esetleg már ott áll az asztalon. Ha ouzóról van szó, akkor az ánizsaroma máris “gyógyszerként” hat ránk. (De elmondhatjuk ezt egy finom szilvapálinka gyümölcsös illatáról is.) Valójában azonban szó sincs gyógyszerről: a jótékony(nak hitt) hatás valójában egy placebó-hatás eredménye. A tudományos tanulmányok szerint ugyanis valójában az égetett szeszek inkább lassítják, lefékezik az emésztést.


Kép forrása: MTI 

A német sajtfondü teszt

Svájci kutatók 2010-ben sajátos tesztet végeztek. Egy rendkívül zsíros sajtfondüt etettek meg egy kísérlet résztvevőivel. A 32 százalékos zsírtartalmú fondüt húsz egészséges embernek kellett elfogyasztania. Az ilyen zsírtartalmú ételek az emésztőrendszerünket valóban nagy kihívás elé állítják.

A résztvevők egy része fekete teát ivott étkezés után, egy másik részük három deci bort fogyasztott, megint mások egy snapszot gurítottak le, míg a negyedik csoport vizet kapott. Az eredmény: minél több alkoholt fogyasztott valaki, az emésztőrendszere annál jobban küzdött. Már a bor is elérte, hogy a gyomor lassabban ürüljön ki. Amikor még pluszban egy snapszot is felhörpintettek a résztvevők, az emésztés még inkább lefékeződött. 

“A gyomor elvileg egy hatalmas izom, amely folyamatosan pumpál, és az ételt a belek felé üríti ki” – magyarázza Christian Prinz, a wuppertali Helios Gasztroenterológiai Klinika szakértője. Az alkohol valószínűleg azokat az idegeket blokkolja, amelyek a gyomrot a pumpálásra ösztökélik. “Igaz barátja vagyok az evés utáni snapszoknak” – mondta a specialista a német lapnak, hozzátéve: “azonban nagy százalékban semmilyen pozitív egészségügyi hatásuk sincs”. 

Ha nem is étkezés után, de aperitíf formájában segíthet az alkohol. Szeretné tudni hogy? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik