Élet-Stílus

Tényleg megszakadhat a szív?

Mellkasi szorítás, kisugárzó fájdalom, légzési nehézségek: első ránézésre szívrohamnak gondolnánk, ám egy teljesen más betegség az összetört szív szindróma.

Az összetört szív szindrómát akkor kezdték el tanulmányozni, mikor rájöttek, hogy több olyan beteg is jelentkezik az ügyeleten szívrohamhoz hasonló tünetekkel, akik nemrég elveszítettek valakit, vagy más nagyobb traumán, például autóbaleseten estek át, esetleg egy rablás áldozatai voltak.

Ezek az események stresszreakciót indítanak el a szervezetben, melynek során különböző vegyületek, hormonok termelődése fokozódik, és az egész testünk, így a szív is felkészül arra, hogy adott esetben “harcolnia vagy menekülnie” kell.

Az emberek egy részének viszont a szíve eltéréseket mutat: a bal kamra nem szokványos alakú, így nem is tud megfelelően működni, a szívizom ugyanis nem elég erős. A szívizom eltéréseit összefoglaló néven kardiomiopátiának nevezik, a kialakulásának oka sokféle lehet (összefügghet például más betegségekkel, alkoholizmussal, de lehet születési rendellenesség következménye is).


Kép forrása: Thinkstock 

Ha egy korábban nem diagnosztizált kardiomiopátiás beteg olyan helyzetbe kerül, hogy a szívének több vért kell pumpálnia, jobban kell dolgoznia, könnyen szívrohamhoz hasonló tüneteket produkálhat. Ez azonban nem “igazi” szívroham, de legalább olyan veszélyes, sőt halálos kockázatú lehet.

A megtört szív szindrómának is nevezett kardiomiopátia a népesség nagyjából 2-5 százalékát érintheti és gyakoribb a nők körében. Mivel a betegség egyébként tünetmentes és semmiben sem akadályozza az érintettet, egy komolyabb stresszhelyzet állíthatja olyan terhelés elé a szívet, hogy az jellegzetes tünetekkel jár együtt.

Kíváncsi melyek ezek a tünetek? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik