Élet-Stílus

Mitől függ, hogy kibe szeretünk bele?

házasság (házasság)
házasság (házasság)

A szerelem a világ legszebb érzése. De hogyan keletkezik ez az érzés? Mi váltja ki ezt a fantasztikus hatást? És honnan tudjuk, hogy ki az igazi?

Az első kérdésekre ma már tudományosan megalapozott válaszok vannak, de az utolsó eldöntésére egy rendkívül egyszerű módszer kínálkozik: tegyük próbára a másikat, de ne érzelmi, hanem egy másik területen…

Hogy valakit attraktívnak tartunk-e, az egy másodperc tizedrésze alatt eldől – vagyis rövidebb idő alatt döntünk, mint ahogy egyet pislogunk. Immár tudományosan is kimutatták: egy kihívó, vonzó nevetés, egy huncut pillantás vagy éppen egy megfeszülő póló – villámgyorsan felkelthetik a figyelmünket, sőt izgatónak is találhatjuk ezeket a “jelenségeket”.

A flörtjelzésekre különösen a meleg és napos tavaszi napokon vagyunk “kihegyezve”. De ezek csak külsőségek, amelyek valóban izgalomba hozhatnak bárkit. Az is izgató lehet, ha a könnyekig megnevettet minket valaki, közös hobbit fedezünk fel, ami a másikat is ugyanúgy érdekli – ehhez nincs szükség verőfényes tavaszi-nyári napokra, ősszel is vonzónak tűnhet bárki.


Kép forrása: Thinkstock 

Hogy kibe leszünk szerelmesek, az viszont sok tényezőtől függhet. Ez ma már valóságos tudománnyá vált, legalábbis a területnek vannak tudományos szakértői. A “specialisták” képesek azt is megkülönböztetni, hogy tényleg szerelmesek vagyunk-e valakibe, vagy csak úgy belezúgtunk a másikba, ami inkább múló érzés, nem egy tartós kapcsolat alapja – írja egy német internetes oldal.

Mitől függ, hogy ki a kiválasztott?

Valóban a másodperc tizedrésze elég annak felméréséhez, hogy valakit attraktívnak találunk-e. Ám nem szabad csak a külsőségekre koncentrálni. Pontosabban nem szabad a külsőségeket azonnal belső tulajdonságokkal kombinálni – mondja Gabriele Leipold müncheni párterapeuta. (Hajlamosak vagyunk ugyanis túl pozitívan látni a vonzó embereket.) Ha nem sikerül reális képet kialakítanunk valakiről, akkor nem lesz esély arra, hogy valódi szerelem alakuljon ki. Magyarul: ne egy ideálképbe legyünk szerelmesek, hanem a valóságos partnerünkbe, még ha az esetleg nem is annyira ideális, a tartós kapcsolat alapja – nem a futó flörtöké – a realitásokon nyugszik. A külsőségeken alapuló kapcsolat ettől még lehet kellemes – sokszor az ágyban végződik, és ott sem okoz feltétlenül csalódást.

Szeretne még többet megtudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik