Élet-Stílus

Aranyos ezüst

A Perth Zoo ünnepel: a gondozók folyamatos munkájának köszönhetően sikerült átsegíteni egy ezüst gibbont élete első néhány hónapján.

A hímnemű kölyök, aki az Owa nevet kapta (ez Indonéz nyelven egyszerűen gibbont jelent) június 20-án jött világra. Hat nappal születése után egyértelművé vált, hogy anyjának nincs elég teje, így az állatkert úgy döntött, a kicsi átmenetileg emberi gondozásba kerül. B ár rendkívül nehéz feladat egy kézzel nevelt majmot végül visszaszoktatni családjába, ennek az intézménynek már négy fehérarcú gibbon esetében sikerült végrehajtania ezt a hőstettet.

Képek forrása: Perth Zoo / via Zooborns

 

Az állatkert főemlősrészlege az elmúlt pár hónapra tehát a pelenkák, tápszerek és ébren töltött éjszakák kavarcsává változott, de a gondozók szerint minden pillanat megérte. Owa jelenleg napi 6 üveg tejet fogyaszt el, de már elkezdték hozzászoktatni a pürésített zöldségekhez és gyümölcsökhöz is.

A kicsi naponta legalább kétszer látogatja anyját, apját és négy éves nővérét. A család nagyon érdeklődő és oltalmazó viselkedést mutat Owa irányában, így valószínűleg a kisfiú rögtön visszatérhet közéjük, amint elég idős ahhoz, hogy elhagyja a tejes táprendet. 

Az ezüst gibbon veszélyeztetett állatfaj. A kizárólag Jáván előforduló majomféle természetes élőhelyének mára csupán körülbelül 2%-a maradt meg. Körülbelül 2000 példány él még szabadon. A Perth Zoo szintén támogatója az Silvery Gibbon Projectnek (ezüst gibbon projekt), amely egyrészt felvilágosító munkát végez a jávai lakosság körében a gibbonokról és életterük megőrzéséről, másrészt a fajta egyedeinek vadonba való visszaszoktatásával is foglalkozik.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik