Élet-Stílus

Ételek, amelyektől bűzleni fog

Az alábbiak mind egészséges, jóravaló ételek, csak épp elfogyasztásuk után kellemetlen testszagot okozhatnak. Fontolja meg, rendel-e belőlük egy légyott előtt!

A testszagunk egyedi, akárcsak az ujjlenyomatunk: az izzadságmirigyekben megtalálható több száz baktériumnak köszönhetjük. Sok minden befolyásolhatja a baktériumflórát, így a testszagot, többek között az is, amit elfogyasztunk.

Káposzta, brokkoli, karfiol


Kép forrása: Thinkstock

A keresztesvirágúak ként tartalmaznak, amelyet a szervezetünk olyan vegyületekké alakít át, melyek például az avas vajban is megtalálhatóak, innen ered a jellegzetes szag. A vegyületeket az izzadságmirigyek választják ki, emiatt a zöldségek elfogyasztása után egy órával már érezhető a testszag megváltozása – és nem feltétlenül a kellemesebb irányba. Szerencsére, ez a hatás nagyjából hat órán belül elmúlik. Ha még ennyit sem szeretnénk várni, pároljuk meg a zöldségeket egy kevés sós vízben, ennek segítségével megszabadulhatunk a kellemetlen testszagot okozó vegyületektől.

Vörös hús

Az emésztési folyamat során a vörös húsokban találhatóaminosavak nem bomlanak le teljesen, a maradványokat pedig az izzadságon keresztül is kiválasztja a szervezetünk. A maradványok a bőrön található baktériumokkal összekeveredve felerősítik és megváltoztatják a testszagot. Sajnos, ezt nem is nagyon lehet megelőzni, a vörös húsok emésztése ugyanis keményebb munkát igényel a szervezettől, aminek következménye a fokozottabb izzadás. A kellemetlen testszag a hús elfogyasztása után nagyjából két órával jelentkezik, és a hatás akár két héten keresztül is tarthat. 

Kíváncsi, még mit érdemes elkerülnie a randi előtt? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik