Élet-Stílus

Férfi vagy női agyunk van?

Milyen különbségek vannak a férfi és a női agyak között? A biológiai vagy a társadalmi jelenségek alakítják ki ezeket?

A BBC ezen kérdéseknek járt utána, és mérte fel az elmúlt években készített tudományos vizsgálatokat. Olyan tényekből indultak ki, miszerint Angliában a mérnöki szakma csupán 7 százalékát foglalják el nők, miközben a legjobb fizikatesztek 30 százalékát lányok írják. Mindeközben a férfiak átlagkeresete 20 százalékkal több a nőkénél.

Simon Baron-Cohen, a Cambridge University professzora szerint kétfajta agytípusról beszélhetünk: vannak az empatizálók, akik jól tudják azonosítani, hogy mások hogyan gondolkodnak vagy éreznek, és vannak a rendszerezők, akiket jobban érdekel az, hogyan lehet szétszedni és elemezni dolgokat. Általában ezen kettő között vagyunk valahol mind egy skálán és a legtöbben az egyik oldal felé húznak. A férfiak inkább az elemzők felé húznak, a nők inkább az empatizáló oldal felé: persze kivételek akadnak itt is, ráadásul nem is kevés.


Kép forrása: Thinkstock 

Baron-Cohen szerint ez az eloszlás már az anyaméhben elkezdődik, és mindezt vizsgálatokkal is tudja bizonyítani. 16 hetes terhességnél amniocentesis tesztet csináltattak terhes anyákkal, a méhben található folyadékból vettek mintát és ezt elemezték. A vizsgálat során arra döbbentek rá, hogy a folyadék tesztoszteronmennyisége és a gyermekek későbbi viselkedése között ok-okozati összefüggés van.

A tesztoszteron mennyisége az agyban

Minél több volt a tesztoszteron mennyisége a méhben, annál lassabb a szociális képességek fejlődése, az első születésnapjukon ezen gyerekek például elkerülték a szemkontaktust, a fejlődés későbbi fázisában kisebb szókinccsel dolgoztak, általános iskolásként pedig sokkal kisebb volt az empatikus érzékük. Ugyanakkor a magasabb tesztoszteronszint a formaérzékelő képességeket javítja, az ilyen gyerekek például sokkal könnyebben találtak meg egy nagyobb képben elrejtett bizonyos formákat.

Még többet szeretne megtudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik