Élet-Stílus

Trükkös fogyás: hogyan együnk másképp?

Egyszerűbb apró változtatásokkal trükközni ahelyett, hogy akaraterőnket tennénk próbára. Az a diéta is egészséges lehet, amelyért nem dolgozunk annyira keményen.

Brain Wansink, a Cornell University ételkutató szakembere szerint az emberek 90 százaléka számára az evés nem egy tudatos tevékenység: túlságosan hektikus az életvitelünk, az akaraterő pedig szinte nem létező fogalom lett. Új, Slim by Design: Mindless Eating Solutions for Everyday Life című könyvében azzal is foglalkozik, hogyan tekintsünk a fogyásra egy megtervezett folyamatként. A szerző tanácsaiból válogattunk.

Ha a konyhán keresztül jutunk el a szobánkba, többet fogunk enni, mint azok, akik ki tudják kerülni a konyhát. Nem kell elköltöznünk, de a tudatosság itt is segíthet.


Kép forrása: Thinkstock 

A szerző és kutatótársai sokáig figyelték a svédasztalos étkezési szokásokat. A vékonyabbak végignézték a teljes kínálatot és csak utána választották ki a számukra legszimpatikusabb fogásokat. A súlyosabbak azonnal felkapták a tálcát és elkezdték szedni rá az ételeket a sor elejétől kezdve. A vékonyabbak a szedőasztaloktól távol ültek le, elfordulva azoktól. A teltebbek nem így tettek.

Ha az ételnek ugyanolyan színe van, mint a tányérnak, akkor nagy eséllyel többet szedünk rá. Ha kevesebbet akarunk enni, vagy vegyünk új tányérokat, vagy figyeljünk a színkombinációra: a fehér tányérról evett rizs, tészta és krumpli nem mindig szerencsés. Az is segíthet, ha kisebb tányérokat használunk.

Még többet szeretne tudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik