Élet-Stílus

Rákot is okozhatnak a kozmetikumok

Hiába tudjuk a parabénről és a triklozánról is, hogy károsítják az egészséget, még mindig megtalálhatók a kozmetikumokban.

A parabének kozmetikumokban elterjedt tartósítószerek. Mivel károsítják az emberi hormonrendszert, sőt rákkockázatukról is megjelentek tanulmányok, ezért több európai ország kezdeményezte a tilalmukat, illetve több világméretű gyártó a kivonásuk mellett döntött.

A parabének olyan erőteljesen avatkoznak be az emberi hormonrendszerbe, hogy például a lányoknál előrébb hozzák a nemi érettséget. Ettől függetlenül, széles körű tiltás híján, sok cég még mindig nem hajlandó kiváltani, továbbra is használják őket, még baba termékekben is.

Talán a közeljövőben várható korlátozás, ugyanis az Európai Bizottság 2013 őszén értesítette a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) illetékes szervét, hogy korlátozza a propil- és butil-parabén, valamint a trikolzán egyes kozmetikai célú felhasználását. Illetve hamarosan várható, hogy a további két elterjedt parabént kitiltják a kisgyerekek számára készülő termékekből. A nagyobb gyártók már kivonták, vagy ígéretet tettek a parabének kivonására, az olcsó kozmetikumokban viszont továbbra is megtalálható – írja a tudatosvarsarlo.hu.


Kép forrása: Thinkstock 

Az 1960-as évek vége óta gyártott triklozán (triclosan), mint antibakteriális és gombaölő adalék rengeteg kozmetikai termékben megtalálható. Például fogkrémekben, (folyékony) szappanokban, dezodorokban, borotválkozás utáni szerekben, szájvizekben.

Bár egyre több potenciális egészségkárosító hatást írnak a triklozán számlájára, az európai hatóságok még nem tiltották be használatukat a kozmetikai termékekben. A triklozán a kozmetikumokból bejut az emberi szervezetbe (bőrön, nyálkahártyákon keresztül) és felhalmozódik. A szervezetbe jutó triklozán, bár akut módon nem mérgező, hosszú távon már egészen alacsony koncentrációban is súlyosan károsíthatja az egészséget.

Kíváncsi a szerek káros hatásaira? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik