Élet-Stílus

Esélyt kapott az életre az arc nélkül született kisfiú

Egy jószívű idegennek köszönhetően a hároméves Yahyát még az idén megműti egy neves sebész.

„Nem kísérletezgetünk. A célunk az, hogy ez a kisfiú esélyt kapjon a teljes életre” – nyilatkozta a decemberi műtétet végző ausztrál sebész, Tony Holmes, aki azzal szerzett hírnevet magának, hogy csapatával 2012-ben, egy 32 órás műtét során, sikeresen választotta szét a fejüknél összenőtt bangladesi ikreket, Trishnát és Krishnát.

Holmes elismerte, nem lesz könnyű dolga, a hároméves marokkói kisfiú ugyanis egy olyan ritka fejlődési rendellenességben szenved, aminek következtében koponyacsontjai nem záródtak össze megfelelően, így nem fejlődtek ki a szemei, az orra és a felső állkapcsa helyén pedig egy hatalmas rés tátong. „Hiszem, hogy mindannyiunknak joga van ahhoz, hogy teljes értékű életet éljünk, hogy emberként nézzünk ki, ám ez Yahyának eddig nem adatott meg” – tette hozzá a sebész, aki egy jószívű ausztrál asszonynak köszönhetően figyelt fel a kisfiúra.

A marokkói származású ausztrál asszony, Fatima Baraka, aki éppen ugyanabban a faluban született, ahol Yahya, egy Facebook-posztnak köszönhetően bukkant a kisfiúra. Mint később kiderült, a képeket Yahya édesapja készíttette, miközben kétségbeesett próbált segítséget találni kisfiának. „A mai napig sem értem, hogy történt, de a képeit látva azonnal a szívembe zártam ezt a kisfiút. A képeken ott volt egy nagy piros telefonszám, én pedig azon kaptam magam, hogy már tárcsázom is” – emlékezett vissza a kezdetekre Fatima.

A ráktúlélő asszony nem sokkal később már úton volt Marokkóba, hogy élőben is találkozhasson védencével. „Nem tagadom, az első találkozás sokkolt. Ennek ellenére nem hátráltam meg, sőt, még inkább éreztem, hogy segíteni akarok.” Végül Fatima volt az, aki elintézte, hogy a kisfiú Melbourne-be utazhasson, ahol dr. Holmes fogadta. „Elvégezték a szükséges vizsgálatokat, majd úgy döntöttek, vállalják az operációt.”

A sebész a Channel Seven vasárnapi műsorában, a Sunday Nightban elmondta, a decemberi műtét során megkísérli majd bezárni a koponyacsontok közti rést, emellett a kisfiú saját bőréből orrot készít majd neki. „Ha minden a tervek szerint alakul, Yahya a műtét után még beszélni is megtanulhat” – zárta bizakodóan Holmes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik