Élet-Stílus

Otthon elkészíthető szépítőszerek

Olcsók, egyszerűek, és sokszor egészségesebbek, mint bolti társaik.

Mivel az otthon elkészített szépítőszerekben nincs tartósítószer, ezért ügyeljünk arra, hogy az edényeink mindig tiszták legyenek. Ne nyúljunk kézzel a krémekbe, használjunk spatulát. Mindig csak egy-két adagnyi mennyiséget készítsünk el, és amit nem használunk azonnal fel, tartsuk a hűtőszekrényben.

Gyógynövényes arcradír

Hetente egy-két alkalommal érdemes leradírozni az arcot, hogy megszabaduljunk az elhalt hámsejtektől, a dörzsölés pedig a vérkeringést is felpezsdíti. Keverjünk össze egy csésze zabpelyhet, 1/3 csésze kukoricadarát és 1/3 csésze szárított gyógynövényt (például körömvirágot, levendulát, borsmentát, zsályát), és kávédarálóban őröljük az egészet finomra.


Kép forrása: Thinkstock

Lezárt, csavaros üvegben akár két hónapig is eláll. A használathoz vegyünk egy keveset a keverékből a tenyerünkbe, keverjünk hozzá vizet, majd a kapott pasztával alaposan, de óvatosan dörzsöljük át az arcunkat.

Arcmaszk száraz bőrre

Ha kiszáradásra hajlamos a bőrünk, válasszunk olyan összetevőket, melyek kíméletesek, de hidratálják a bőrt. Ezek közé tartozik az avokádó, a kókuszolaj, a tejszín, a méz, az olívaolaj. A egyik legegyszerűbb, mégis leghatásosabb maszkhoz keverjünk össze egy habverő segítségével két evőkanál zsírosabb (görög) joghurtot, 1 evőkanál mézet és egy mokkáskanál olívaolajat. 

Ecset vagy egy vattapamacs segítségével vigyük fel az arcunkra, hagyjuk hatni 10-15 percig, majd meleg víz segítségével öblítsük le.

Arcmaszk zsíros bőrre

Zsíros bőrre válasszunk olyan összetevőket, melyeknek tonizáló, összehúzó hatása van, vagy enyhén savasak, így hámlasztják a bőrt. Ezk közé tartoznak az almaecet, a banán, a citrusgyümölcsök, az eper vagy a varázsmogyoró. Turmixgépben keverjünk össze egy érett banánt, egy tojásfehérjét és egy teáskanál almaecetet. 

Ecset vagy egy vattapamacs segítségével vigyük fel az arcra, hagyjuk 10-15 percig hatni, majd alaposan öblítsük le meleg vízzel.

Kíváncsi, hogy készíthet gyógynövényes hajöblítőt? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik