Élet-Stílus

Fejfájás: meglepő okok a háttérben

Sári Veronika
Sári Veronika

újságíró. 2014. 09. 22. 16:00

Ha fáj a fejünk, sokszor mindig ugyanarra fogjuk: túl kevés alvás, túl sok alkohol, túl sok stressz... Pedig néha egészen más állhat a háttérben.

Meleg

Hivatalosan ugyan nincs olyan betegség, hogy nyári fejfájás, azonban a meleg miatt igenis fájhat a fejünk. Ennek egyik oka a szakemberek szerint az lehet, hogy a szervezet inkább a bőr felé irányítja a vért, hogy lehűtse magát, így az agyhoz nem jut elegendő oxigén. Ha olyan környezetben kerülünk, ahol könnyen túlhevülhetünk, mindenképpen gondoskodjunk a megfelelő folyadékpótlásról, és ha lehet, menjünk időben hűvösebb helyre.

Túl sok gyógyszer

fejfájás (fejfájás, )
Kép forrása: Thinkstock

Meglepő módon, ha túl sok gyógyszert szedünk a fejfájásunkra, attól csak jobban fájhat a fejünk: a koffeintartalmú szerek, illetve az antihisztaminok is befolyásolhatják az agy fájdalomérzékelésért felelős központját. A sok gyógyszer miatt csökkenhet a fájdalomtűrésünk, és a következő fejfájásokat egyre rosszabbul és rosszabbul élhetjük meg. Hetente maximum két alkalommal vegyünk be fájdalomcsillapítót és ne lépjük túl a javasolt adagot. Ha ennél többször van szükségünk fájdalomcsillapítóra, mindenképpen beszéljünk az orvosunkkal!

Mit is ettünk?

Bizonyos ételek fokozhatják a fejfájásra való hajlamot: elsősorban az érlelt és a fermentált élelmiszerekben vannak olyan vegyületek, melyek miatt gyakoribb a fejfájás. A tiramin nevű aminosav ugyanis hatással van a vérnyomásra, ez pedig több módon is fejfájást okozhat. A problémás ételek közé tartozik a cheddar, a kék sajt, az ecet, a szójaszósz, a savanyú káposzta. A felvágottak a tiramin mellett tartósítószereket is tartalmaznak, amelyek szintén fokozzák az agyi véráramlást, így a fejfájást kialakulásának esélyét is. Ha hajlamosak vagyunk a migrénre, mindenképpen vezessünk étkezési naplót, melyben követhetjük, mely ételek váltják ki nálunk a fejfájást.

Kíváncsi még mi állhat a makacs fejfájás hátterében? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.