Élet-Stílus

Elsős lett a vér nélkül született kislány

Még az orvosok sem hitték, hogy néhány napnál tovább élhet, most mégis iskolás lett.

Hat évvel ezelőtt azon a decemberi napon az akkor 25 éves Emma Vignesnak esélye sem volt megijedni. „Egészen addig semmi gond nem volt a terhességem alatt, akkor is csak egy rutinvizsgálatra mentem, mert úgy éreztem, Maisy már nem olyan mozgékony, mint előtte volt.” Az asszony a brit Mirrornak azt is elárulta, még csak nem is sejtette, hogy néhány perccel később már műteni fogják.

Mint később kiderült, a sürgősségi beavatkozásra azért volt szükség, mert a kis Maisy testéből addigra gyakorlatilag teljes egészében eltűnt a vér. „A kezelőorvosunk azt mondta, az egész világon példa nélküli ez az eset. Mert olyat már láttak, hogy valaki 10-es alatti hemoglobinszinttel született, de Maisy esetében ez a szám nulla volt. Abszolút nulla.”


Képek forrása: mirror.co.uk 

„Még csak kézbe sem vehettem mikor megszületett” – mesélte Emma, majd hozzátette, a császármetszést követően az egyik ápoló azonnal elsietett a babával, aki nem sokkal később megkapta az első vérátömlesztését is. „Maisy ezt követően hetekig volt intenzív osztályon, és további két vérátömlesztést kapott. Az orvosok semmi jóval nem kecsegtettek, azt mondták, kicsi a valószínűsége, hogy maradandó károsodások nélkül túléli az esetet” – mondja az édesanya, aki sokáig nem kapott választ arra, miért történhetett mindez a lányával.

 

„Az orvosok is csak találgatnak. A legvalószínűbb, hogy a Maisyt a méhen belül érte valamilyen sérülés, ami miatt a vére az én testembe áramlott vissza.” Miután hazavihették Maisyt, Emma és férje sokáig rettegésben éltek: „féltünk, hogy lesznek-e a maradandó következmények. Az orvosunk azt mondta, ha Maisy 18 hónapos koráig nem kezd beszélni, akkor baj van. Szerencsére már 15 hónaposan kimondta az első szavát.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik