Élet-Stílus

Miért késhet a menstruáció?

Ha egy nőnek késik a menstruációja, minden bizonnyal először az jut eszébe, hogy teherbe esett. De mi lehet az oka annak, ha a tesztek negatívak, mégse jön meg?

Stressz

A stressz erőteljesen hat az egész szervezetünkre, és időnként a menstruáció kimaradását vagy késését is okozhatja, mert csökkenti a szervezetben bizonyos hormonok szintjét. Ennek oka az, hogy a szervezet így (vagyis az ovuláció elmaradásával) védekezik egy esetleges terhesség ellen, hiszen a stresszes időszakot úgy értelmezi, mint ami legkevésbé sem ideális a gyermekvállaláshoz. Meglepő módon, gyakran éppen a gyerekre vágyók stresszelnek annyira, hogy kimarad vagy késik a menstruációjuk, ám a terhességi teszt negatív – ez pedig még több feszültséget okozhat.

 

Betegségek

Akár egy kisebb fertőzést kaptunk el, akár valamilyen krónikus betegséggel küzdünk, ez mindenképpen befolyásolhatja a menstruációs ciklusunkat, különösen akkor, ha éppen a várható ovuláció idején vagyunk a legrosszabbul. Egy betegség ugyanis megváltoztathatja az ovuláció időpontját, és ha ez eltolódik, tolódik vele a menstruáció is. Súlyosabb esetben (ez azonban szerencsére ritkább) olyan betegségek is menstruációs zavarokat okozhatnak, mint a diabétesz, a tuberkulózis, a májproblémák stb., de ezeknél általában egyéb tünetek is kísérik.

A napirend változásai

A szervezetünk belső órája nemcsak azért felel, mikor vagyunk álmosak vagy mikor érezzük magunkat a legéberebbnek, hanem a hormonális rendszert is szabályozza. Ha a belső óránk “meghibásodik”, a napirendünk felborul, akkor könnyen előfordulhat, hogy a menstruációnk is késik. Ez gyakran előfordul például olyan munkakörben dolgozóknál, akik a nappali és az éjszakai műszakot váltogatják.

Kíváncsi, még mi okozhatja a menstruáció kimaradását? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik