Élet-Stílus

Nem kezeljük helyén az allergiát

A tüneti kezelés helyett jobban járnánk hosszabb távú megoldásokkal, de ezt nem támogatja a társadalombiztosítás – mondta a szakember.

A Napi.hu Nékám Kristóf allergológus professzort kérdezte, aki szerint sem a társadalom, sem a döntéshozók nem kezelik helyén az allergiás betegségeket, pedig ezek egyes válfajai munkaképtelenséghez is vezetnek. A tünetek enyhítésére szolgáló gyógyszerek nagy részét vény nélkül meg lehet venni, az allergiások egy része így simán átvészelheti a nehéz időszakokat anélkül, hogy orvoshoz fordulna.

Pedig három év alatt bizonyíthatóan hatékony terápiát lehetne végezni – mondta a szakember. Ennek nagyjából 150-200 ezer forint az összköltsége, de hosszú távon kifizetődőbb, javítja az életminőséget és nem kell szövődmények kialakulásától tartani. A társadalombiztosítás azonban ezt az immunterápiát még nem támogatja.

Gyógyításra és diagnosztikára sok pénzt el lehet költeni magánszolgáltatóknál is, de az ilyen kiadások nagy része értelmetlen Nékám szerint. A sokmilliárdos alternatív egészségügy-bizniszben jelenleg nem kötelező olyan szakmailag hiteles bizonyítékok felmutatása, amelyek alapján a betegek biztonsággal eldönthetnék, hogy érdemes-e egy adott beavatkozásra, gyógyszerre költeni – mondta a professzor a Napi.hu-nak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik