Élet-Stílus

“Megvert, mégis vele maradtam”

Őszintén vallanak a nők arról, miért maradnak benne a bántalmazó kapcsolatban.

Egész Amerika felbolydult, miután két napja egy amerikai bulvárlap, a TMZ.com megkaparintotta és nyilvánosságra hozott egy olyan biztonsági felvételt, melyen jól látszik, hogy az egyik amerikai focista – méghozzá a Baltimore Ravens futója, Ray Rice – brutálisan megveri barátnőjét.

Rice-t a felvételek nyilvánosságra hozatala után klubja azonnal kirúgta, míg a liga határozatlan időre eltiltotta a játékost. Ám az esetnek itt nincs vége.

Ott van például a tény, hogy a történtek ellenére Rice barátnője, Janay Palmer egy hónappal később hozzáment a verekedő focistához, majd most, mikor a teljes eseménysor napvilágot látott, tüzes hangú levelet írt, melyben ahelyett, hogy az erőszak ellen emelte volna a hangját, férje védelmére kelt. A Girlpower blog szó szerint idézte Janayt, aki az Instagramra többek között ezt írta ki: „…senki sem értheti meg azt a fájdalmat, amit a média és a közvélemény (!) okozott a családomnak (…) Ez a mi életünk! Ha az volt a cél, hogy bántsanak minket, és elvegyék a boldogságunkat, akkor sikerrel jártak. De tudatom velük, hogy folytatjuk, és megmutatjuk, mi az az igazi szerelem.”

A posztra válaszul a Twitteren hamar mozgalom indult a WhyIStayed és WhyILeft hashtagekkel, amelyben nők mondják el, miért maradtak bántalmazó kapcsolatukban, vagy épp miért hagyták el bántalmazó férjüket, barátjukat. A mozgalom kezdeményezője Beverly Gooden volt, aki elsőként egy hosszú és alapos cikket írt arról, miért maradnak legtöbbször a családon belüli erőszak áldozatai az adott kapcsolatban, de rajta kívül sokan rámutattak még a marasztaló körülményekre.

„Teljesen elszigetelt engem a barátaimtól, letörte az önbizalmamat és én sem vettem észre, hogy mi történik” – írta egyikük.

„Fogalmam sem volt arról, hogy másik is hasonló cipőben járnak. Nem tudtam, hogy vannak emberek, akik segíthetnek. Túlságosan is kínosnak éreztem a segítségkérést.”

„Mert azt hittem, hogy ha eléggé szeretem, akkor abbahagyja.”

„Mert tudtam, hogy bármikor megölhet.”

A GirlPower blog a Twitteres hozzászólások mellett, cikkek és szakértők segítségével boncolgatja tovább a kérdést: miért maradnak az áldozatok? Kíváncsi a válaszokra, olvasson tovább a blog oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik