Élet-Stílus

A káposztaleves lehagyta Norbiékat

Mi magyarok nem szívesen diétázunk, csak akkor, ha muszáj. És akkor se csak azért, hogy fogyjunk.

Ha teljes étrendváltásról van szó, a magyar lakosság jó része akkor hajlandó esetleg megfontolni a dolgot, ha annak hátterében egy diagnosztizált betegség – szív- és érrendszeri problémák, magas koleszterinszint vagy épp kóros túlsúly – van – derült ki az Ipsos Health Egészségpercek kutatássorozatából.

Nem a pluszkilók miatt diétázunk

A felmérés emellett rámutatott, a felnőtt lakosság még betegség esetén sem mindig veszi komolyan az orvos diétára vonatkozó javaslatait: az ezerfős megkérdezés válaszadóinak negyede elárulta, még soha nem vette komolyan a számára előírtakat. Következetesen csupán a válaszadók harmada tartja be az előírásokat, többségük pedig – kapaszkodjanak meg – férfiak. A felmérés szerint a nők, noha nyitottabbak a diétára, sokkal engedékenyebbek magukkal, ha a szigorú szabályok betartásáról van szó.

Arra, hogy lemondjunk a megszokott, kedvenc falatokról, az esetek többségében jó okunk van. A felmérés szerint a legtöbben azért változtatják meg megszokott étrendjüket, hogy ezzel megszüntessék egészségügyi panaszaikat, vagy épp, hogy elkerüljék a súlyosabb betegségeket. A válaszok alapján kijelenthetjük, a diétázók nagy részének nem a fogyás az elsődleges indítéka, az csupán kellemes következménye.


Kép forrása: Thinkstock 

A káposztaleves orrhosszal Norbi előtt

Már ami a különböző diéták ismertségét illeti. Az Ipsos felméréséből kiderült, a legismertebb diéták (az említések sorrendjében) a káposztaleves diéta, a Norbi Update, a léböjtkúra, a Paleolit diéta, a 90 napos diéta, az Atkins diéta, a vegetáriánus étrend, az alacsony szénhidráttartalmú diéta, a szétválasztó diéta, a vércsoport- és végül a Turbó Diéta.

A káposztaleves diéta, a Norbi Update diéta és a léböjtkúra kapcsán mondható el leginkább, hogy a válaszadók hallottak róla/ismerik, próbálták is már és legutóbb is ezekkel igyekeztek eredményt elérni. A nemek szerinti bontásban elmondható, hogy a nők nagyobb arányban ismerik az egyes diétákat.

A diéta nem csodaszer

Erre a fenti alapigazságra a megkérdezettek többsége rájött az étrendváltás során. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a legtöbbjük úgy véli, a diétának majd minden esetben nélkülözhetetlen kiegészítője a rendszeres mozgás. Elmondták azt is, hogy a diéta típusától függetlenül jobban érezték magukat a váltásnak köszönhetően, noha elégedettebbek nem lettek magukkal. Az elégedettség – a felmérés készítői szerint – amúgy sem túl jellemző ránk: mint kiderült saját testsúlyunkat egy ötös skálán a legtöbben hármasra osztályozták.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik