Élet-Stílus

Lefogyhatunk nagymamáink fogyókúrájával?

Tudja hogyan fogyókúráztak a nők, amikor még nem léteztek konditermek, és centimétereket lefaragó, bőrt feszesítő csodamasinák?

Milyen praktikához folyamodtak a mai nagyik és dédik? Ha belekukkantunk a múlt század fogyókúra trükkjeibe, érdekes dolgokra bukkanhatunk…

Már jóval a mai modern diétás módszerek és fogyasztó gépek megszületése előtt küzdöttek a nők a pluszkilók ellen. Bár a molett idomok egy időben a gazdagságot és a jólétet jelképezték a történelemben, az 1800-as évektől egyre több olyan tanulmány született, ami a túlsúllyal járó egészségügyi problémákra világított rá. Az 1900-as évektől pedig “divatba jött” a karcsúság, az ük-, déd-, és nagymamáink pedig ugyanúgy kipróbáltak mindent, akárcsak mi, hogy megszabaduljanak a hurkácskáiktól.

Egyszerű, de nagyszerű: almaecet és langyos víz

A legegyszerűbb nagyi-módszer, a diétázók körében máig ismert az almaecet-kúra, ami hihetetlenül kedvelt volt a múlt század elején. Népszerűségét annak köszönhette, hogy nem egy előre meghatározott étrendet kellett követni, sőt szigorú szabályokat sem kellett betartani. Az egyetlen előírás az volt, hogy az étkezések előtt 10-15 perccel 3 dl vízben el kellett keverni egy evőkanál almaecetet, és azt szép lassan elkortyolgatni.

Szinte csodaszerként kezelték, hiszen multifunkcionális szerként hatott: fogyasztása serkentette az anyagcserét, csökkentette a vércukor- és a koleszterinszintet, vízhajtó, méregtelenítő és étvágycsökkentő hatással bírt, illetve gátolta a zsírok lerakódását. Ráadásul a 95 százalék vizet és kevés savat tartalmazó almaecetben olyan fontos és értékes tápanyagok találhatóak, mint a kalcium, a fluor, a magnézium, a nátrium, a foszfor, a szilícium és a kálium.

Persze akadt még ennél is egyszerűbb fogyi-recept, a langyos vízivás! Az évszázados tanács szerint, ha a napot úgy kezdjük, hogy reggel felkelés után megiszunk egy nagy pohár langyos vizet, akkor könnyebben adhatjuk le a rajtunk levő súlyfelesleget.


Kép forrása: Thinkstock 

Fogyás alvással, evéssel, koplalással és sétával

Dédijeink és nagymamáink teljesen más ritmusban éltek, mint mi manapság. Kakassal kelni, tyúkokkal feküdni, ez a hosszú és egészséges élet titka – vallották. A hosszú, pihentető alvások mellett persze a napi testmozgásuk sem maradt el: tömegközlekedési eszközök híján gyalog intézték a bevásárlást, a munkába járást, telefon híján pedig maguk mentek át egy jó kis pletykapartira a barátnőjükhöz.

Nem volt számítógép, mobiltelefon, kevesebben végeztek ülőmunkát, és szabadidejüket szinte mindig a szabadban töltötték. Ha fogyni vágytak, többnapos gyümölcsdiétákat tartottak, vagy ha hirtelen akartak megszabadulni pár kilótól, naponta csak egy-két alkalommal vettek élelmet magukhoz, vagy egyszerűen többnapos koplalásba kezdtek. 

Még több praktikára kíváncsi? Olvassa el a folytatást a Babaszoba oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik