Élet-Stílus

Jó, ha tudja: az ön macskája is sorozatgyilkos

Kapott már kedvencétől élettelen madárfiókát, békát, egeret vagy más rágcsálót a küszöbre? Ugye, hogy azt hitte kedves ajándék? Hát nem.

Mert valójában az, amit mi, gazdik szívhezszóló ajándéknak hiszünk, az valami egész más. Sokkal komolyabb. Egy globális probléma jele. Legalábbis a neves Smithsonian Intézet biológusai szerint, akik az amerikai Fish and Wildlife Service-szel közösen készített kutatásukban nem mást merészelnek, mint bársonytalpú kedvenceinket okolni évi legalább 14 milliárd védtelen állat pusztulásáért.


Gyilkológépek és kész
Képek forrása: Thinkstock 

A szakemberek szerint a vadon élő macskák és háziasított társaik ténykedése valós, mérhető probléma, ami egyaránt veszélyezteti a kiszolgáltatott madárfiókák, hüllők és kisebb emlősök létét is. Állításaikat számokkal is bizonyították, melyek szerint a macskák évente legalább 2,4 milliárd madárféle, és 12,3 milliárd kistestű emlőst pusztítanak el.

Hogy röviden összefoglaljuk, a kutatók szemében a macskák valóságos gyilkológépek, akik egy év leforgása alatt több állatot tesznek el láb alól, mint mi emberek a szélmalmainkkal, mérgeinkkel és autóinkkal. A kutatók mondjuk elsősorban nem a szobacicákra fújnak, hanem vadon élő társaikra: el is mondják kutatásukban, hogy az elpusztult madarak 61 és kisemlősök 89 százaléka az ő mancsuktól hullik el. Majd hozzáteszik, arról, hogy ilyen sok a természetbe visszakerült, vadászó macska, kizárólag az emberek, vagyis a felelőtlen állattartók tehetnek.

 

Kutatásuk végén – írja a New York Times – szorgalmazzák az otthontalan állatok problémájának mielőbbi megoldását, valamint a felelős gazdik ivartalanítási kötelezettségének bevezetését, mellyel – szerintük – hosszú távon elejét vehetnék a vadon élő macskák túlszaporodásának, ezáltal a kisállatok pusztulásának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik